2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Tudnivalók a központi elszívó ventilátorokról

A lakóépület vagy az iroda szellőztetésére, az elhasznált levegő kicserélésére az egyik leggazdaságosabb és leginkább hosszú távú megoldást a ventilátorok nyújtják, melyek folyamatosan üzemelve vagy szakaszosan cserélik a levegőt. Lehetőséget adnak arra, hogy minden helyiséget külön szellőztessünk.
2020. június 15. hétfő 19:08 - HírExtra

Központi elszívó rendszerek

A központi elszívó egy központilag elhelyezett berendezés, ami egymaga látja el a különböző helyiségek elszívását, szemben a hagyományos elszívó ventilátorokkal, amik csupán egyetlen helyiségben alkalmazhatók.

Hatékony megoldást biztosít az egész ház szellőztetésére. Könnyen hozzáférhető, egyszerűen karbantartható. Új építésű házaknál vagy felújítás esetén könnyedén telepíthető. Társasházaknál nagyobb hatékonyság érhető el vele. 

Előnye, hogy csak egy elektromos fogyasztó van, viszont abban az esetben is szellőzik minden helyiség, ha csak az egyiknek a szellőztetését igényelnénk. Ezek miatt bizonyos esetekben több lehet a fűtésszámla. 

A központi elszívó rendszer lényege, hogy egy csőrendszeren keresztül szállítja a levegőt. Ezt a módszert alkalmazzák általában az új építésű házaknál. A központi szellőztetés tervezésekor arra szoktak figyelni, hogy annyi friss, oxigéndús levegő kerüljön vissza az épületbe, amennyi elhasználódott levegőt elszívnak, tehát a légszállítás egyensúlyát fenntartsák, a gazdaságos és biztonságos szellőztetésnek ugyanis ez az alapja. Ezenkívül figyelembe kell venni a lakás méreteit is, valamint azt, hogy hány fő tartózkodik ott. A légszállítási mennyiséget a lehető legpontosabban kell kiszámolni, hogy az adott helyiség méreteihez, adottságaihoz leginkább megfelelő teljesítményű berendezés kerüljön telepítésre.

Központi elszívó ventilátorok típusai

Az AeroVentil kínálatában kapható ventilátorokat megtalálja alapkivitelben és energiatakarékos kivitelben is. Alapkivitelben a kondenzelvezetési lehetőség adott.

Az energiatakarékos változatok opcionálisan vezeték nélküli szabályozóval, beépített páraérzékelővel és egyes típusok szárítófunkcióval rendelhetők. A penészedés elkerülése végett ajánlatos a páraérzékelős készüléket választani, amely automatikusan bekapcsol, ha a levegő páratartalma eléri a beállított szintet.

Annak tudatában, hogy az épületek üzemeltetési költségeinek jelentős hányadát teszik ki az energiafelhasználásból eredő költségek, arra kell törekedni, hogy ezeket a kiadásokat hosszú távon csökkentsük. A központi elszívó rendszerek a leggazdaságosabban működtethető megoldások. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását