2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Romániában sok a súlyos eset

Romániában második napja csökken az új koronavírusos fertőzések száma - olvasható a stratégiai kommunikációs törzs által hétfőn kora délután közzétett napi összesítésben.
2020. április 6. hétfő 16:58 - HírExtra

Hétfőre csupán 193-mal nőtt az újonnan jegyzett fertőzések száma, mely immár 4057-re emelkedett. Az egynapi esetszám jelentős visszaesést jelent az elmúlt három napban jegyzett új esetekhez képest, azonban az is megállapítható, hogy míg múlt pénteken 3174 elvégzett teszt eredményeképpen diagnosztizálták 445 személynél a fertőzést, szombaton pedig 4435 teszt mutatott ki 430 új fertőzést, vasárnap csak 2531 teszt jelezte a 251, hétfőn pedig 2364 teszt a 193 új megbetegedést.
    
A múlt hét második feléhez képest csökkenő tendenciát mutat az elhalálozások statisztikája is. Míg pénteken 22, szombaton 25, vasárnap hét, hétfőn kilenc beteg halt bele az új koronavírus-fertőzésbe. A halottak száma ezzel 157-re emelkedett. A járvány kezdete óta 406 személyt nyilvánítottak gyógyultnak.

Viszont    

Az utóbbi napokban azonban jelentősen nőtt a súlyos megbetegedések száma. Míg egy héttel ezelőtt 33 koronavírusos beteget kezeltek a kórházak intenzív osztályain, az elmúlt három napban számuk 36-tal, 22-vel, illetve 38-cal nőtt, és jelenleg 179-re ugrott.
    
A statisztika szerint az elmúlt 24 órában csaknem nyolcezerrel emelkedett az intézményes karanténba helyezettek száma, mely immár megközelíti a 24 ezret, és 2300-zal csökkent a lakhelyi elkülönítésben levők száma, mely így is 106 ezer fölötti.
    
A stratégiai kommunikációs törzs arról is beszámolt, hogy Nyugat-Európa országaiban 627 román állampolgárt vettek nyilvántartásba koronavírus-fertőzöttként, közülük 29-en belehaltak a kórba.
    
Romániában a járvány kezdete óta 315 esetben indult bűnvádi eljárás a járványellenes intézkedések meghiúsítása miatt, és csupán az elmúlt 24 órában közel 9500 személyt bírságoltak meg a kijárási korlátozások megszegése okán. Az elmúlt napon kirótt bírságok összege meghaladja a 21,73 millió lejt (1,62 milliárd forint).
    
Négy romániai megyében a megyei önkormányzat kötelezővé tette a közterületeken a maszk viselését. Amint az erdélyi Máramaros, valamint a moldvai Iasi, Vaslui és Galac megyékben a helyi hatóságok közölték: akinek nem sikerül orvosi maszkot beszereznie, az kendőt, sálat is használhat a légutak eltakarására.
    
A maszkok viselését Raed Arafat belügyi államtitkár is szorgalmazta. Szerinte a célnak megfelelnek a házi készítésű szövetmaszkok is, melyeket azonban minden használat után mosni és vasalni kell. Ludovic Orban miniszterelnök azonban vasárnap este a Digi24 hírtelevíziónak adott interjúban kijelentette: nem ért egyet azzal, hogy az emberek házi készítésű, improvizált maszkokat hordjanak. Közölte: addig nem tenné kötelezővé az arceltakarást, amíg nem lehet "tisztességes áron" hozzájutni reális biztonságot nyújtó maszkokhoz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását