2022. június 27. - László
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Rendkívüli állapot Kaliforniában

Rendkívüli állapotot hirdetett a tűzvészek miatt Kalifornia egész területére Gavin Newsom kormányzó vasárnap.
2019. október 28. hétfő 08:30 - HírExtra
  

Az Egyesült Államok nyugati partján található tagállamban egyszerre 16 helyen pusztít tűzvész, az észak-kaliforniai San Francisco és a déli Los Angeles környékén a legrosszabb a helyzet. A rendkívüli állapotot bejelentő közleményében a kormányzó közölte: "minden rendelkezésre álló forrást" felhasználnak a katasztrófa megfékezésére.

A lángokat a tűzoltóknak eddig nem sikerült megfékezniük, sőt, a szárazság és az erős széllökések miatt inkább továbbterjednek. Lauren Robertson, a kaliforniai erdővédelmi hivatal vezetője újságírókkal közölte: eddig 130 ezer embert szólítottak fel lakhelye elhagyására. "Nagyon változékony a helyzet" - fogalmazott Robertson.

Vasárnap háromezer tűzoltó küzdött a lángokkal, és csupán a Los Angeleshez közeli Santa Clarita környékén sikerült megfékezniük a tűzvészt. Eddig mintegy 30 ezer hektárnyi terület égett porig. Különösen veszélyes a helyzet Sacramento, San Francisco, Los Angeles és San Diego környékén. A szakemberek újabb tűzfészkek keletkezésére számítanak. Lángokban állnak Kalifornia híres bortermelő vidékei is. A helyi áramszolgáltató, a Pacific Gas & Electric (PG&E) szombattól kezdve 38 megyében folyamatosan kapcsolja le fogyasztóinál a szolgáltatást biztonsági megfontolásból, nehogy elöregedett berendezései újabb tüzeket okozzanak.

Helyi idő szerint vasárnap kora délután mintegy 940 ezer fogyasztónál már nem volt áram. Gavin Newsom demokrata párti kormányzó, akinek 2018-as választási kampányát az ABC televízió szerint több mint 200 ezer dollárral támogatta a PG&E, vasárnap erőteljesen bírálta a Kaliforniában monopolhelyzetben lévő vállalatot. "Van egy üzenetem a PG&E-nek: vége a hosszú éveken keresztül tartó kapzsiságnak, vége a hosszú évekig tartó rossz menedzsmentnek, és vége annak is, hogy a részvényesek érdekeit az emberek érdekei elé helyezték" - fogalmazott a Twitteren a kormányzó, utalva arra, hogy a cég nem tartotta karban berendezéseit.

Az ABC televízió egyébként megkérdezte a kormányzót, hogy miért is fogadta el a vállalat támogatását tavalyi választási kampányához, kivált, hogy a céget akkor már bíróságon ítélték el. "Különös kérdés ez, nem is tudom, mit mondhatok rá" - válaszolta Newsom.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását