2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Európai művészmozi nap

Európa-szerte több mint 700 filmszínház, köztük 28 magyar művészmozi csatlakozott a vasárnapi Európai Art Mozi Naphoz, melynek magyarországi programját öt díjnyertes európai koprodukció, két új magyar játékfilm és egy magyar családi animáció színesíti.
2019. október 9. szerda 09:26 - HírExtra
 

Az immár negyedszer meghirdetett Európai Art Mozi Nap célja, hogy felhívja a figyelmet az európai filmművészet sokszínűségére és a művészmozi mint kulturális és közösségi tér fontosságára. Ezen a napon a résztvevő filmszínházak változatos filmes programokkal, többek között fesztiváldíjas különlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget - közölték az MTI-vel a szervezők.

Mint kiemelték, az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére meghirdetett eseményhez Magyarországról az Art-Mozi Egyesület szinte teljes tagsága csatlakozott.

A magyar program vezérfonalát a filmdrámától a kortárs ifjúsági filmen, vígjátékon és bűnügyi filmen át az animációs családi filmig változatos műfajokban öt új európai film és három magyar alkotás adja, melyek többsége az országos bemutatók előtt kerül műsorra. A programhoz csatlakozó 9 budapesti és országszerte 19 további art mozi ezekből válogatva alakította ki vasárnapi műsorát.

Premier előtt lesz látható a Cannes-i Filmfesztiválon Rising Star Díjjal elismert izlandi-dán dráma, A legfehérebb nap; a Berlini Filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díját elnyert olasz bűnügyi dráma, a Ragadozók; a Különleges életek című francia vígjáték-dráma Vincent Cassel főszereplésével; a szintén Berlinben a legjobb művészeti teljesítmény Ezüst Medve-díjával elismert norvég-svéd-dán dráma, a Lótolvajok, valamint Nagy Zoltán első nagyjátékfilmje, a Szép csendben.

Ezen kívül műsorra kerül a Mű szerző nélkül, Florian Henckel von Donnersmarck új filmje a művészi útkeresésről, meghasonlásról és a siker visszásságairól, az ezredfordulón születettek hiteles magyar ifjúsági filmdrámájaként aposztrofált FOMO - Megosztod és uralkodsz, továbbá a legkisebbek körében népszerű Kuflik-mesekönyvsorozat alapján készült, új magyar animációs film, a Mi újság, kuflik? is.

A 4. Európai Art Mozi Nap részletes programja és az egyes mozik műsora a www.artmoziegyesulet.hu honlapon olvasható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását