2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Lassú drágulás

Júliusban az ipari termelői árak 0,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az előző havi 0,1 százalékos emelkedést követően, az áremelkedés alig észrevehető gyorsulását az exportárak csökkenésének enyhe mérséklődése okozta, miközben a termelői árak belföldi emelkedése lassult - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2019. szeptember 2. hétfő 10:12 - HírExtra
 

A belföldi értékesítési árak emelkedése a júniusi 3,0 százalékról 2,8 százalékra mérséklődött, az exportértékesítés árai 0,9 százalékkal csökkentek az előző év júliusával összevetve, míg júniusban 1,2 százalékos volt a visszaesés.

Az árak alakulását az alapanyag- és a világpiaci árak változása, valamint a munkabérek növekedése befolyásolta - fűzte hozzá a KSH.

Belföldön a feldolgozóipar árai 2,6 százalékkal, az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 2,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten.

A feldolgozóipar belföldi értékesítési árain belül az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártói 6,0 százalékkal emelték az árakat a tavaly júliusiakhoz képest, 0,2 százalékponttal mérsékeltebben a júniusi mértékhez viszonyítva. A járműgyártásban az átlagnál szerényebb, 2,3 százalékos áremelkedés történt, a számítástechnikai ágazatban 2,5 százalékos volt a termelői árak emelkedése.
Az exportárakat az alig 4,1 százalékos súlyú energiaáraknak a világpiaci áramárak változása által vezérelt 12,2 százalékos ára húzta le, a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 0,4 százalékkal estek.

A járműgyártás árai 1,5 százalékkal csökkentek, az élelmiszerek exportára viszont 2,5 százalékkal emelkedett, a számítástechnikai gyártók forintban számolva az egy évvel korábbival megegyező exportárakat értek el.

Az euróval szemben alig 0,2 százalékot gyengült a forint tavaly júliushoz képest a dollárral szemben viszont 4,28 százalékot vesztett értékéből, így az exportőrök majdnem 12 forinttal többet számolhattak el a dollárért teljesített külpiaci értékesítésért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását