2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Így használjuk jól a műanyagot

Ha a műanyagmentes július során megtanultuk, hogy minden, ami plasztik, környezetszennyező és gagyi, akkor ideje árnyalni kicsit a kialakult képet. Statisztikák szerint a plasztik termékek felét csupán egyszer használjuk, majd a kukában landolnak. Racionalizálni, kerülni kell a PVC ilyen jellegű felhasználását? Igen. A műanyagot ugyanakkor rendkívüli dizájn és tartósság jellemzi sőt, az újrahasznosíthatóságának köszönhetően környezetbarát is lehet egy-egy plasztik holmi.
2019. augusztus 7. szerda 16:12 - HírExtra
 
A PVC-k valóban nagyon lassan bomlanak le, viszont remekül újrahasznosíthatók, tehát, ha okosan és tudatosan használjuk őket, nem terheljük velük a környezetünket! Egy-egy műanyagból készült használati tárgy jóval tartósabb is lehet, mint a más anyagból készült darabok. Amennyiben a plasztik mellett döntünk és sokáig használjuk, miután lejárt az idejük, ismét hasznosíthatjuk őket.

Amióta az ember feltalálta a PVC-t, előszeretettel alkalmazza a legkülönbözőbb tárgyak készítésére, hiszen nagyon jól megmunkálható, olcsó és tartós is. Ennek köszönhetően rendkívül sokféleképp felhasználható, és olyan elképesztően szép dolgokat is létrehozhatunk belőle, amikről első ránézésre talán meg sem mondanánk, hogy műanyag! Hoztunk néhány példát.

Színpompás ruhák

Hiába, a nagy divatházak is tudják, mitől döglik a légy! A műanyag létjogosultságát a kifutókon és az utcán egyaránt látható darabok is igazolják. Az olyan nagy divatházak is, mint akár a Balmain, előszeretettel alkalmaz plasztik részleteket. A mostanában nagyon trendi, holografikus, színes darabok még különlegesebbé tehetők, ha nem megszokott anyagok felhasználásával készülnek. Így csodás ruhák, sőt akár cipők is készülhetnek különféle PVC-kből.

Formabontó ékszerek


A technológia fejlődéséből bizony a dizájn és a divat is profitál. 3D nyomtatóval, műanyagból ma már olyan különleges ékszereket lehet elkészíteni, amelyeket korábban talán nem is láttál. Egészen extravagáns formák hozhatók létre belőle, persze nemcsak az ultramodern, de hagyományos technológiákkal is. Külön előny a fémekre érzékenyek számára, ha például egy-egy aranynak vagy ezüstnek tűnő ékszert irritáció nélkül viselhetnek.

Különleges táskák

Vannak holmik, amelyeket könnyű kezelhetősége és alakíthatósága miatt kifejezetten jobb PVC-ből készíteni az exkluzívabb végeredmény érdekében. Talán a Moschino vált leginkább híressé az extravagáns, műanyag táskáival, amik hajszárítótól kezdve szemeteskukán át a munkavédelmi sisakig a legmeghökkentőbb tárgyakra emlékeztethetnek. Egészen elképesztő formájú darabok kerülnek ki a tervezők kezei közül, amelyek felteszik a pontot a szettünk „i” -jére, és garantáltan segítenek kitűnni a tömegből.

Márványhatású bútordarabok

Nem feltétlenül kell vagyonokat költenünk egy-egy elegáns márvány bútordarabra, rendkívül elegáns erezete ugyanis kitűnően – és nem utolsó sorban költséghatékonyan – leutánozható, és kivitelezhető plasztikból is. Külön előny, hogy a bútordarabot mozgatni is könnyebb, mint a nehéz márványt, látványra pedig a megszólalásig hasonlít a valódi anyagra.

Tapéta helyett

Bár sok szép tapéta létezik, a műanyag a falak dekorációjában is egészen új távlatokat mutathat. Olyan különleges formák, kompozíciók alakíthatók ki a helységek egy-egy falán, amik szinte már műalkotás jelleggel emelik új szintre lakásunk megjelenését. Színei, fényei, és 3 dimenziós, kiemelkedő formái sokkal több lehetőséget nyújtanak, mint a hagyományos dekorációk.

Alumíniumhatású ablakok


Az utóbbi évek óriási építészeti trendje az alumínium ablak – nem csoda, hiszen letisztult, elegáns és ultramodern megjelenést kölcsönöz az épületeknek – azonban rendkívül költségesek, és rossz hőszigetelők. A Deceuninck Elegante névre hallgató többszörös design díjnyertes plasztik nyílászárói ötvözik az alumínium megjelenését és a rendkívül energiahatékony szigetelést, sőt újrahasznosított műanyagból készülnek, így előállításuk környezetkímélő.
Forrás: Morpho
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását