2020. október 25. - Blanka, Bianka
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kínai nyomás Pekingen

A rend mielőbbi helyreállítását és az erőszakos események elkövetőinek felelősségre vonását sürgette a kínai kormány a hongkongi tüntetéshullám kapcsán tartott hétfői sajtótájékoztatóján Pekingben.
2019. július 29. hétfő 13:31 - HírExtra


Hszü Lu-jing, a kínai kormányzat alá tartozó Hongkong és Macao ügyeiért felelős hivatal egyik szóvivője úgy fogalmazott: az elmúlt hónapok megmozdulásai súlyosan kikezdték a terület stabilitását és jólétét, ezért - hangsúlyozta - a hongkongi vezetés elsődleges feladata, hogy a törvényeknek megfelelően megbüntesse az erőszakos és illegális cselekmények elkövetőit, és a lehető leggyorsabban helyreállítsa az üzleti tevékenység számára szükséges stabil környezetet.

A hongkongi sajtó az esemény kapcsán kiemelte: a pekingi vezetés most először tartott sajtótájékoztatót hongkongi ügyekkel kapcsolatban azóta, hogy a város 1997-ben a brit gyarmati fennhatóság alól visszakerült Kínához.

A szóvivő megerősítette Peking korábbi állásfoglalását, miszerint továbbra is támogatják Carrie Lam hongkongi kormányzót, akinek tiszteletben tartják a döntését a tüntetéshullámot kirobbantó, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet tárgyalásának felfüggesztéséről, annak ellenére, hogy a demonstrálók közül sokan Lam lemondását követelik.

Jang Kuang, a hivatal másik szóvivője elmondta: a hongkongi kormányzatnak arra kell törekednie, hogy a gazdasági fejlődés előmozdításával megoldást nyújtson a fiatalok életszínvonallal és karrierkilátásokkal kapcsolatos problémáira.

Jang a hongkongi eseményekről alkotott külföldi állásfoglalásra is kitért: szerinte egyes nyugati országokból néhányan felelőtlen megjegyzéseket tettek. Hozzátette: az a szándékuk, hogy Hongkongból problémát csináljanak Kína számára, és ezzel nehézségeket állítsanak az ország fejlődése elé.

A múlt hét végén mindkét nap demonstrációkat tartottak Hongkongban. Vasárnap a tüntetők a kínai kormányzat helyi képviseleti irodájának közelében csaptak össze a rendőrökkel. Az irodának helyet adó épületet egy héttel korábban egy csoport tiltakozó körbekerítette, a falakra provokatív feliratokat firkáltak, a kifüggesztett kínai nemzeti jelképekre pedig festékbombát dobtak. Peking álláspontja szerint az eset kihívást jelent a központi kormányzat fennhatóságára nézve.

A hongkongi rendőrség egy hétfőn közzétett nyilatkozatban arról számolt be, hogy a vasárnapi demonstráció kapcsán 49 "radikális tüntetőt" vettek őrizetbe. A nyilatkozatban a rendőrség kiemelte: a tiltakozók egyre erőszakosabbá válnak.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet - amelyet Carrie Lam hongkongi kormányzó a tüntetések nyomására július 9-én "halottnak" nyilvánított, de továbbra sem vont vissza -, lehetővé tette volna, hogy az egyébként különleges közigazgatási státust élvező Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, amelyekkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.

A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a lehetőséggel, és a politikai menekültek ellen használná fel. A bírálók megkérdőjelezik a kínai igazságszolgáltatás tisztességét és átláthatóságát. Sokan Peking növekvő befolyását, és ezzel párhuzamosan Hongkong demokratikus jellegének további csorbítását látják a törvénytervezetben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását