2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

További tarifák rázzák fel a globális részvénypiacokat

Úgy tűnik, Donald Trump szívből hisz abban, hogy a tarifák azt az országot büntetik, amellyel éppen tárgyal. Mivel az ő nézőpontja kettős, az USA elnökeként szinte lehetetlen, hogy észrevegye a világ meghódításának próbájával járó pénzkiesést.
2019. június 12. szerda 15:09 - HírExtra
 
A tarifák adókötelesek: az importőröket és az exportőröket is büntetik. Az Egyesült Államok magasabb költséget fizet a kínai importért, és ezt a milliós tételt nem Kína fizeti az amerikai kormánynak, hanem az amerikai fogyasztók. Ez rossz hatással van az üzleti és kereskedési hangulatra és ezzel együtt csökkenti az amerikai és a globális növekedést is.

Mexikó Trump radarjának képernyőjén van

Trump elnök pénteken meglepte a piaci résztvevőket, amikor új, kivetendő tarifát hirdetett meg Mexikóra. Ez pont ugyanakkor történik, amikor a Trump-kabinet megpróbálja elérni, hogy a kongresszus jóváhagyja az USA-Kanada-Mexikó kereskedelmi kapcsolatokról szóló megállapodást. Trump elmondta, hogy 5 százalékos vámmal bünteti a mexikói árukat, válaszul a határon áthaladó illegális bevándorlókra.

A tarifák június 10-én lépnek hatályba, és minden hónap első napján további 5%-kal emelkednek, egészen október elsejéig összesen 25%-ra. Kivéve, ha az illegális bevándorlás problémája ez idő alatt megszűnik. Ez az amerikai termelőket és a fogyasztókat is egyaránt sérti. A bejelentést követően az amerikai autógyártók összeroppantak. Az Egyesült Államok évente több millió autót importál Mexikóból, mivel a legnagyobb amerikai gyártók a határon túl rendelkeznek üzemekkel. Az iFOREX-en nyomon követheti a mexikói peso mozgását, valamint több tucat más egyéb devizáét is.

Meglepő, de a sajtójelentések azt sugallják, hogy Trump nyomást gyakorol az USMCA áthaladására. Nem világos miért gondolja azt a kabinet, hogy képes lesz egyidejűleg Mexikót fenyegetni és a kongresszussal  is megegyezni. Nemcsak a kongresszus visszautasítása valószínűsíthető, de ezután Mexikó valószínűleg visszalép a tárgyalóasztaltól. A mexikói pesot az idei év legalacsonyabb szintjein kereskedik.

Kína felkészül a fenyegetésekre

Kína közben megtorlásul az Egyesült Államok Huawei elleni fenyegetéseire összeállít egy listát a nem megbízható szervezetekről. Kínában a kereskedelmi iparág egy olyan nyilatkozatot tett közzé, amelyben kijelentik, hogy a lista hatással lesz minden olyan vállalatra vagy egyénre, aki a kínai kereskedelmet sérti és kínai törvényeket szeg meg. Ez a rendelkezés nagyon káros hatással lehet bizonyos egyénekre.

Megtorló intézkedésként továbbá úgy tűnik, hogy amennyiben szükséges, Kína fontolóra veszi a ritkaföldfémek exportjának korlátozását is. A pletykák azóta terjednek, amióta Hszi elnök meglátogatott egy ritkaföldfém létesítményt. A korlátozások elsődlegesen azokat a nehéz ritkaföldfémeket érintenék, amelyekre az Egyesült Államok különösen támaszkodik.

A kereskedelmi bizonytalanság csökkenti a hangulatot és a globális növekedést


A kereskedelmi bizonytalanság mérsékli a globális növekedést. Azok a döntéshozók, akik általában befektetési alapokat irányítják, visszahúzódnak, és megvárják a kereskedelmi vita elmúlását. Mivel ez a bizonytalanság az egész világ felett lebeg a globális növekedés valószínűleg csak a következő néhány negyedévben fog megnőni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását