2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A mobiltechnológia megtakarítást hoz

A fejlett mobiltechnológiai megoldások jelentős, éves szinten akár tízmillió forintos megtakarítást hoznak a gazdálkodóknak a hatékonyság növelésével, és támogatják a precíziós gazdálkodást, ami napjaink egyik legfontosabb mezőgazdasági innovációs iránya - hívta fel a figyelmet a Telenor Magyarország Zrt. keddi közleményében.
2019. március 5. kedd 11:10 - HírExtra
 

A közleményben kiemelik: már háromszáz cég több mint hétezer mezőgazdasági gépén alkalmazzák a magyar fejlesztésű műholdas flottakövető WayQuest rendszert, amely a Telenor Hipernet hálózatán keresztül kommunikál a központi számítógépekkel.

A mezőgazdasági gépek digitális fejlesztésével nem csupán a járművek pillanatnyi helyzete, üzemanyag-fogyasztása és gépüzemi adatai követhetőek, de segítségével felderíthető, ha vannak a művelésből kihagyott, vagy nem indokolt átfedéssel megművelt területek, esetleg nem a kiválasztott munkafolyamatnak megfelelő technológiai paraméterekkel történt a munkavégzés. A digitális platformok előnye még, hogy az azonnali és digitálisan tárolt adatok megkönnyítik a mezőgazdasági tevékenység adminisztrációját, elemzését, ami szintén a hatékonyság fokozását eredményezi. A digitális megoldásokat alkalmazó mezőgazdasági vállalkozások így versenyelőnyhöz jutnak az analóg gazdálkodókkal szemben - mutat rá a közlemény.

Mehlhoffer István, a rendszert kifejlesztő ITineris Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója a közleményben elmondta: az üzemanyag-fogyasztás a megtakarítás 30 százalékát teszi ki. A közvetlen megtakarítás fennmaradó része abból adódik, hogy a gép- és munkaidő-kihasználtság precíz monitorozásával minden munkafolyamatot optimalizálni lehet. Ez azt jelenti, hogy a beruházás már az első évben megtérülhet, a WayQuest esetében a rendszer kiépítése munkagépenként egy-két százezer forint körüli költséget jelent, üzemeltetése pedig havonta néhány ezer forint - tette hozzá.

Az ITineris Informatikai Kft. árbevétele a nyilvános cégadatok szerint legutóbbi lezárt gazdálkodási évében, 2017-ben 366 millió forint volt, adózott eredménye 73,4 millió forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását