2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Csökken az uniós építőipar

Decemberben az előző hónaphoz képest csökkent az építőipari termelés az euróövezetben és az Európai Unióban is - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) kedden kiadott jelentéséből.
2019. február 19. kedd 14:04 - HírExtra
 

Az előzetes adatok szerint szezonálisan kiigazítva, az euróövezet 19 tagállamában 0,4 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,9 százalékkal esett vissza az építőipar kibocsátása novemberhez képest.

A tavaly decemberivel összevetve az euróövezetben 0,7 százalékkal, az unió egészében pedig 0,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés.

Novemberben éves összevetésben az euróövezetben 1,1 százalékkal, az unióban pedig 2,0 százalékkal, míg havi szinten 0,3 százalékkal, illetve 0,4 százalékkal nőtt az építőipar termelése.

A 2018-as év egészének átlagában az euróövezetben 1,7 százalékkal, az unióban pedig 2,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés.

Decemberről a legnagyobb havi növekedést Svédországból (6,2 százalék), Csehországból (3,0 százalék) és Spanyolországból (2,6 százalék) jelentették. A legerősebb csökkenést Szlovéniában (12,4 százalék), Németországban (4,1 százalék) és Nagy-Britanniában (3,8 százalék) mérték.

A legnagyobb növekedést 2017 decemberéhez képest Magyarországon (17,5 százalék), Lengyelországban (11,4 százalék) és Szlovákiában (11,1 százalék) regisztrálták. A legerősebb csökkenést Románia (7,7 százalék), Németország (4,1 százalék) és Nagy-Britannia (3,0 százalék) jelentette.

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 13 országból nincs decemberre vonatkozó adat, és közülük is 7 országra csak negyedéves adatot tesznek közzé.
A negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest az euróövezetben 0,3 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,2 százalékkal növekedett az építőipar termelése, éves összevetésben 1,4, illetve 2,0 százalékos emelkedést mértek.

Magyarországon a harmadik negyedévhez képest 2,6 százalékkal, 2017 negyedik negyedévéhez képest pedig 21,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés tavaly október-decemberben. Ezekkel az ütemekkel negyedéves összevetésben Svédországgal holtversenyben a második helyen, éves összehasonlításban pedig ugyancsak a második helyen áll Magyarország az uniós országok között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását