2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Mélyponton Kína feldolgozóipara

Hároméves mélypontra gyengült a kínai feldolgozóipar teljesítménye januárban, miután tovább csökkent a vállalatok termelése és rendelésállománya, felerősítve azokat az aggodalmakat, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának növekedése egyre nagyobb mértékben lassul.
2019. február 1. péntek 12:22 - HírExtra
 

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének pénteken közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 2016 februárja óta a legalacsonyabb szintre, 48,3 pontra süllyedt az előző havi 49,7 pontról. Elemzők 49,5 pontra számítottak januárról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont alatti érték a csökkenés ütemének gyorsulására utal.

A Caixin/Markit a felmérést kommentálva rámutatott: az eredmények azt mutatják, hogy a kínai feldolgozóipar működési körülményei romlottak 2019 elején. A gyengébb kereslet miatt a vállalatok felülvizsgálták termelési terveiket. A mögöttes adatok arról tanúskodnak, hogy a gyengülés alapvetően a nyomott hazai keresletből adódik.

A Caixin/Markit adatai összhangban állnak az egy nappal korábban ismertetett hivatalos kínai felméréssel, amely ugyancsak a feldolgozóipar visszaeséséről tanúskodott. A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index ugyan 0,1 ponttal 49,5 pontra nőtt januárban, összhangban az elemzői várakozásokkal, de már a második hónapban állt a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos küszöb alatt.

A Caixin/Markit és a CFLP módszertana közti legnagyobb eltérés az, hogy az előbbi a kis- és középvállalatok, utóbbi az alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri.

Nem csak Kínában, hanem Ázsia-szerte tovább gyengült a feldolgozóipar teljesítménye januárban, mivel a kínai-amerikai kereskedelmi háború és a kínai kereslet lassulása a legtöbb gazdaságban visszavetette a termelést. Ezért a régió jegybankjai 2019-ben várhatóan szüneteltetik a kamatok emelését, egyes országokban pedig, így Kínában, Ausztráliában és Indiában, pedig akár csökkenthetik is a kamatokat elemzői vélemények szerint.

A japán feldolgozóipar teljesítménye - a beszerzésimenedzser-index értéke 52,6 pontról 50,3 pontra csúszott le - 29 havi mélypontra süllyedt, az export és a termelés növekedése is lassult, jelezve, hogy hamarosan csökkenésre válthat az ágazat. Tajvan (47,5 pont) feldolgozóipara 2015 szeptembere, Dél-Koreáé (48,3 pont) pedig 2016 novembere óta a legrosszabb hónapot tudhatja maga mögött, míg Indonéziában (49,9 pont) egy év óta először 50 pont alá esett a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását