2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
A túlsúly csökkentésével sok betegség kockázata mérsékelhető, ám a szélsőséges diéták hiányállapotot is okozhatnak – figyelmeztet az újévi fogyókúrás fogadalmak kapcsán az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság.
2018. január 3. szerda 06:54 - HírExtra
 
A leggyakoribb újévi fogadalmak között szerepel a fogyás, ám ha valaki éveken-évtizedeken át felhalmozódott súlytöbbletet szeretne néhány hét alatt ledolgozni, borítékolható a csalódás. Dr. Takáts Alajos gasztroenterológus, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke óva int a drasztikus diétáktól. Amint fogalmaz, kevesebbet enni olyan lemondás, ami önfegyelmet kíván, de csak az a diéta lehet sikeres, amely során jól érzi magát az ember, amelyet nem gyötrelemként él meg nap mint nap, hanem szerves részévé tud válni a mindennapoknak.

– A diéta megelőzhet betegségeket: a kisebb súlyterhelés jót tesz a szívnek, az ízületeknek. A testzsír arányának csökkenése kedvezően hat az anyagcserére, a hormonrendszerre, csökkenti a szervezetben előforduló krónikus gyulladásokat, a daganatos betegségek kockázatát is mérsékli. A diéta megoldást hozhat emésztési panaszokra is: az ételintolerancia által kiváltott, akár évek óta fennálló tünetek is gyógyszer nélkül elmúlhatnak, csupán a megfelelő alapanyagok kiiktatásával – érvel Takáts Alajos. A főorvos ugyanakkor leszögezi: a diéta nem egyenlő a koplalással!

– Reális célokat és fogyási ütemet kell kitűzni, az önként vállalt éhezés hosszú távon nem fenntartható: hiányállapot, legyengülés, betegség kialakulása is lehet a következménye. Diétát nem szabad reklámok, újságcikkek alapján választani, kiváltképpen, ha valakinek vannak társbetegségei. A fogyókúrás csodatabletták is hordozhatnak kockázatokat, különösen, ha valaki mellette rendszeres gyógyszerszedő.

Optimális az lenne, ha a jelentős fogyást tervezők egy dietetikussal folytatott személyes konzultáción tudnák meghatározni a céljaikat, egyúttal megtervezni az oda vezető utat is. A dietetikusok nagyon sokat tudnak segíteni abban is, hogy mivel pótolhatók úgy egyes alapanyagok és ételek, hogy az étkezés a diéta alatt is élmény maradhasson. Egy szakember külső támogatása segíthet a mélypontokon is átlendülni, hosszú távon kitartani az elhatározás mellett – fogalmaz az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke.
Forrás: ételbajok.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását