2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Keményen visszapofáztak Trumpnak

Indulatos válaszüzenetben utasította vissza kedden a brit miniszterelnöki hivatal a következő amerikai elnök, Donald Trump azon felvetését, hogy Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) ügyvezetője lehetne Nagy-Britannia washingtoni nagykövete.
2016. november 22. kedd 14:00 - HírExtra


Trump Twitter-üzenetben fejtette ki azt a véleményét, hogy Farage "remekül" el tudná látni a nagyköveti feladatokat, és "sokan szeretnék", ha a UKIP vezetője lenne Nagy-Britannia diplomáciai képviselője az Egyesült Államokban.

Farage kedden a BBC rádiónak kijelentette, hogy "derült égből villámcsapásként" érte Trump felvetése, mivel ezt a lehetőséget még senki nem említette neki. Hozzátette ugyanakkor: jó kapcsolatokat ápol Trump csapatával, és "bármilyen lehetséges módon" kész segíteni hazája és az Egyesült Államok viszonyrendszerének fejlődését.

"Nincs üresedés"


A Downing Street szóvivője Trump Londonban komoly diplomáciai és médiafeltűnést keltő felvetésére azonban rövid közleményben hangsúlyozta, hogy a washingtoni nagyköveti poszton "nincs üresedés", és Nagy-Britanniának "kiváló nagykövete van" az amerikai fővárosban.

A jelenlegi washingtoni brit nagykövet, Sir Kim Darroch januárban vette át a tisztséget.

A BBC kommentárja szerint Trump "szinte minden diplomáciai protokollszabályt felrúgott" azzal, hogy nyilvánosan tudatta egy másik országgal, kit szeretne látni az adott ország washingtoni nagykövetségének élén.

Brit kormánykörökben jó ideje indulatokat szít Trump és Farage szoros személyes kapcsolata. Farage - akinek pártja, a UKIP a legnagyobb EU-ellenes brit politikai erő - Trump elnökválasztási kampányának több rendezvényén is fellépett.

Már azt sem szerették

Londonban jelentős visszatetszést keltett az is, hogy Farage volt az első brit politikus, akit Trump megválasztása után személyesen fogadott, és az is, hogy választási győzelme után Trump kilenc más külföldi vezetőt hívott fel telefonon, mielőtt Theresa May brit miniszterelnököt kereste volna.

A brit kormány igyekszik visszaszerezni a diplomáciai kezdeményezést Farage-tól. Ennek jeleként - a Downing Street minapi bejelentése szerint - London "fontolóra vette", hogy már jövőre, elnöki beiktatása után állami látogatásra hívja meg Trumpot.

Ez rendkívüli megtiszteltetés lenne, az állami látogatásra Londonba érkező külföldi államfők ugyanis - jóllehet a meghívandók listáját a kormány javaslata alapján állítják össze - hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégei, és az uralkodó valamelyik rezidenciáján, rendszerint a londoni Buckingham-palotában vagy a főváros nyugati határában fekvő ősi királyi birtokon, Windsorban laknak londoni tartózkodásuk idején. A protokoll szerint évente legfeljebb két-három külföldi államfő részesül ilyen meghívásban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását