2023. április 2. - Áron
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kulturális kavalkád Szegeden

Öt hét alatt hatvanöt helyszínen háromszáz program, köztük kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket az Őszi Kulturális Fesztiválon, amely megnyitóját hétfőn rendezik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épületében - tájékoztatta Tajti Gabriella, a szervező SZTE Kulturális irodájának vezetője az MTI-t.
2016. szeptember 29. csütörtök 15:37 - HírExtra
 
A kulturális szakember elmondta, hogy az először húsz éve, 1996-ban megrendezett fesztivált idén is a műfaji sokszínűség jellemzi. A rendezvénysorozat különlegessége, hogy amatőr és professzionális fellépők műsorai egyaránt megtalálhatók a programkínálatban: az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek egyaránt bemutatkoznak a város és az egyetem polgárai előtt.

Már a fesztivál megnyitója előtt, hétfőn folytatódik egy különleges programsorozat: a Vers Délben. Minden nap az SZTE Rektori Hivatal épülete előtt, a Szent-Györgyi Albert szobornál délben egy egyetemi polgár - hallgató, oktató, dolgozó - vagy egy szegedi lakos elmondhatja, felolvashatja, előadhatja egyik kedves versét. A sorban az első Borovics Tamás színművész lesz, aki ez előző évadban elnyerte az egyetem közönségdíját.

A fesztivál hétfői megnyitója is bemutatja a rendezvénysorozat összművészeti jellegét: ekkortól látható Bobkó Anna Tudós hobbik - Kutatók szabadon! című fotókiállítása, amely azt tárja a nézők elé, miként töltik szabadidejüket egyetem oktatóit. Az esten föllép Mészáros Tamás dzsesszénekes, a Fool Moon a capella együttes tagja, a Szegedi Egyetemi Énekkar és az Universitas Szimfonikus Zenekar kamaracsoportja is.

A zene hagyományosan hangsúlyos helyet kap a rendezvénysorozaton. A mások mellett a Szeged Trió Classic, Fülei Balázs zongora-, Pavlovits Dávid gitárművész ad hangversenyt a következő hetekben, Szegeden lép fel a Cimbaliband, az Enyedi Sugárka Jazz Tett, Palya Bea, Szirtes Edina Mókus, Ferenczi György és a Rackajam, a Zűrös Banda, Gayer Mátyás-Hofecker Mátyás duó, Meszecsinka duó, Az első 25 év címmel pedig jubileumi koncertre várja rajongóit László Boldizsár. A zenét és az irodalmat ötvözi Gryllus Dániel és Lackfi János Feldaraboljuk a végtelent című estje, csak úgy mint a Bob és Bobék Orchestra Petőfi verskoncertje.

Hosszú évek óta a fesztivál fontos eleme a színházi nyílt nap, de szerepel a programok között írók-filozófusok focimeccs Esterházy Péter emlékére, melyet felolvasóest követ. A Szegedi Egyetemi színház Pintér Béla A démon gyermekei című darabját tűzi műsorra október 10-én, egy hónappal később pedig ősbemutatóként játsszák Nógrádi Claudia Kalliopé című művét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását