2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ostromnap Szigetváron

Ostromnapok elnevezésű fesztivált rendeznek pénteken és szombaton Szigetváron a Zrínyi-emlékév keretében, a várostrom 450. évfordulójára emlékezve.
2016. augusztus 4. csütörtök 10:11 - HírExtra

 

    Augusztus 5-én éppen 450 éve történt, hogy Szulejmán szultán seregével megérkezett a Szigetvár alá és megindult a törökök ostroma - idézte fel a szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye az egykori eseményeket.     

Az alkalomból a várban lovas színházi program és a hagyományőrző csapatok bemutatója is várja a közönséget: a látogatók előtt - többek között - megelevenedik Szulejmán szultán érkezése és hadainak seregszemléje.     

Pénteken a kaposvári Roxinház operarészletekből álló műsorát tekinthetik meg a látogatók, valamint színpadra lép a Honeybeast zenekar és Mága Zoltán hegedűművész. Szombaton Horváth Charlie ad koncertet, Vermes Tímea operaénekes és Homonnay Zsolt előadása után Sipos F. Tamás szórakoztatja a közönséget - tájékoztattak a szervezők.     

A magyar, a török és a horvát államfő látogatásával, a meghívott nemzeteket bemutató tematikus napokkal, nemzetközi tudományos konferenciával, illetve szobor- és emlékműavatásokkal ünneplik Szigetváron és Pécsett Zrínyi Miklós és bajtársainak hősies helytállását. A jubileum szeptember 7-i központi programján várhatóan egyszerre látogat a baranyai városba Áder János meghívására Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő.

    Hóvári János, a Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke korábban az MTI-nek elmondta: szeptember 10-én és 11-én Szigetváron Magyarország legjobb hagyományőrzőivel mutatják be a történelmi hűségnek megfelelően Zrínyi Miklós és társainak kitörését. A bemutatón mintegy ötven magyar katonát megtestesítő jelmezessel szemben legalább százötven török katona fog felállni.     

Akkor hozzátette: Guinness-rekordkísérletre készülnek a szigetvári zeneiskola növendékei és tanárai, akik 1566 percen keresztül fognak augusztus 26-án és 27-én a Balatonon hajózni és a kikötőkben a Zrínyi-hagyományhoz kötődő darabokat játszani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását