2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Operaénekesek demonstráltak

Demonstrációt rendezett a Magyar Operaénekesek Egyesülete csütörtökön a dalszínház épülete előtt. Felolvasták korábban megfogalmazott kiáltványukat, amelyben arra hívnak fel, hogy a válságos helyzetbe került magyar kultúráért, amelynek vezető intézménye az operaház, minden felelős ember álljon ki.
2011. december 22. csütörtök 18:05 - HírExtra
A Magyar Operaénekesek Egyesülete a kiáltványban felszólítja tagságát, az operaházban alkalmazottként és hazai vendégművészként közreműködő énekeseket, illetve az alkotóművészi közösségeket, hogy emeljék fel szavukat az ember művelésére és gyógyítására szentelt intézmények elsorvasztása ellen.

Mint leszögezik, az ország első számú dalszínházának énekművészi közössége példaértékű múltjával, tehetséggel betöltött jelenével és ígéretes utánpótlásával együtt a magyar nemzet kulturális közkincsét képezi.

"A Magyar Állami Operaháznak legyen magyar énekesi társulata. Legyenek olyan magyar művészei, akik a kölcsönös bizalom jegyében felelősen és megfelelő intézményi keretek között szolgálhatják a magyar kultúra további felvirágoztatását. Azok a kísérletek, amelyek a magánénekesi tár megszüntetését célozzák, az operakultúrának azt a fájó pontját is érinteni fogják, ami a hazai énekoktatással, majd később a felelős munkavállalással kapcsolatos kérdésekben nyilvánul meg" - fogalmazták meg a kiáltványban.

A demonstráción felolvasták az egyesület tagjai által feltett kérdéseket is. Ezek között szerepelt, milyen biztosítékot kap a fenntartótól Ókovács Szilveszter kormánybiztos arra, hogy folyamatosan működtethesse a házat, mivel értesülésük szerint a központi költségvetési támogatás éppen akkora összeggel, 1,8 milliárd forinttal csökken, amennyi a kormányhatározat szerint az Erkel Színház felújítására fordítható.

Az egyesület tagjai tudni szeretnék, kényszeríti-e a fenntartó a Magyar Állami Operaházat arra, hogy jelentősen csökkentse a művészeti dolgozók létszámát, és javasolják az eddigi operaházi átvilágítások eredményeinek nyilvánosságra hozatalát.

Mint írták, a költségvetési támogatás várható csökkentése miatt "egy vészforgatókönyv kidolgozásához nélkülözhetetlen az operaház művészeti dolgozóinak tapasztalata.

"Szükséges társulatunkból kinevezni egy koordinátor-főrendezőt és egy művészeti tanácsot, hogy a produkciós költségeket töredékére lehessen zsugorítani, és ennek alárendelni a műsortervet is, miközben az előadások száma, ezáltal a saját magunk által termelt bevétel növekedne" - fogalmaztak a kiáltvány szerkesztői.

A Magyar Operaénekesek Egyesületét 2011 februárjában alapították. Céljai közé tartozik az érdekvédelmen túl a magyar zenei élet, az operajátszás hagyományainak megőrzése és fejlesztése is. A szervezet fellép a művészek hivatalos és társadalmi megbecsüléséért, a szakmára vonatkozó jogszabályok megalkotásában segítséget nyújt a jogalkotóknak és -alkalmazóknak.

Az MTI az ügyben meg kívánja szólaltatni Ókovács Szilveszter kormánybiztost, ám őt egyelőre nem sikerült elérni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását