2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Balkéz vagy jobbkéz?

Az óvodáskorú gyermekeknél gyakran éreznek kényszert mind a szülők, mind az óvónők arra, hogy átszoktassák a jobbkéz használatra, még akkor is ha nem „kényelmes” neki. Azonban egyáltalán nem katasztrófa, ha valaki balkezesként látja meg a napvilágot.
2011. február 25. péntek 10:12 - HírExtra
Nem szerencsés bal lábbal kelni, és kerülni kell a balhékat is. Az anyukánk óva int a balfácánoktól, és azt sem akarja, hogy balek váljék belőlünk. Az életben pedig gyakran ballépéseinkből tanulunk. Tényleg ennyire baljós helyzet, ha nem jobbkezesnek születünk?

Az iskolában a balkezes gyerekeknek kell a pad szélén ülni, máskülönben zavarják a mellette ülőt a jegyzetelésben. Nem írnak túl szépen, és gyakran ki sem lehet olvasni mit vetettek papírra. A megkülönböztetések miatt introvertálttá válhatnak, azaz befelé fordulnak, visszahúzódóbbak, érzékenyebbek társaiknál, ami az előnyös tulajdonságok kialakulását gátolja. Félénkké, gátlásossá, aggódóvá válhatnak, tartanak az újtól, társas helyzetekben kényelmetlenül érezhetik magukat. Kialakulhat érzelmi krízis, valamint beszédzavar, önbizalomvesztés, illetve erősödő agresszivitás is, ha környezetük nem fogadja el balkezes mivoltát.

Ám a közhiedelemmel ellentétben, egyes területeken sokkal tehetségesek, mint jobbkezes társaik. Az emberi agy felosztása aszimmetrikus, ami azt jelenti, hogy bal féltekénk felelős a beszédért és a nyelvért, míg a jobb félteke irányítja az érzelmeket. A balkezeseknél azonban ez fordítva működik. Egy ausztráliai kutatás szerint jobban teljesítenek akkor, amikor gyorsan kell gondolkodni és dönteni, vagy feladatot megoldani.

Gyorsabb agyi kapcsolat

A jelenséget azzal magyarázták, hogy a balkezesek agyféltekéi között gyorsabb a kapcsolat, ezáltal sokkal hatékonyabbak, amikor egyszerre több inger éri őket. A szakemberek szerint ők agyuk mindkét felét könnyebben használják. Nem érdemes velük összemérni erőnket sem számítógépes játékokba, sem pedig sportban. Ami nagyobb térlátást, erős, gyors és pontos mozdulatokat igényel, abban biztos sikert aratnak (tenisz, vízi labda, boksz).

Sőt a fegyverekkel is jobban bánnak. Jobban bele tudják magukat élni egy-egy szituációba, így lelki támaszként is tökéletesen helytálnak Emellett jó kommunikációs és íráskészségük és képzelőerejük van, kreatívabbak, valamint jó tájékozódási- és manipulációs készséggel áldotta meg őket a sors. A történelem számos bizonyítékkal járul hozzá előbb tett állításomhoz, hiszen Petőfi, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Picasso, Mozart, és Beethoven balkeze munkáját hagyta az utókórnak örök emlékül. Egyébként augusztus 13-án külön napot szentelnek azoknak, akik nem jobb kezüket részesítik előnyben.

Skizofrénia

Viszont nincs rózsa tövis nélkül. Az orvosok arra a meggyőződésre jutottak, hogy balkezes társainknál nagyobb a skizofrénia kialakulásának kockázata, ezt az állapotot ugyanis gyakran hozzák összefüggésbe az agyfunkciók szokásostól eltérő egyensúlyával. Ugyanakkor az is valószínűbb, hogy baleset éri őket, és sajnos néhány betegséget is hamarabb elkaphatnak.. Emellett a statisztikai elemzések kimutatták, hogy a még menstruáló nők esetében a mellrák kockázata balkezeseknél kétszer akkora, mint a jobbkezeseknél. Azonban minden agyban dől el. Ha valakiben túlteng az életigenlés, és pozitívan áll hozzá a dolgokhoz, azt elkerüli a baj, legyen akár jobb, vagy balkezes.

Mivel az emberek többségének a jobb keze kapta a főszerepet, így a használati eszközök többsége is rájuk lett szabva. Ha egy gyermekünk vág valamit, történjen az akár ollóval, akár késsel, egyből beindul az aggódást generáló receptor, hát még egy balkezesnél! Sajnos nekik nem áll kézre, ezért gyakran olyan látszatot kelt, mintha azon fáradozna, hogy belevágjon a saját kezébe (mivel maga fele fordítja a vágóeszközt). Az embereknek csupán csak tíz százaléka balkezes, de pánikra semmi ok, ugyanis léteznek olyan boltok, ahol be lehet szerezni azokat a dolgokat, amik megkönnyítik a balkezes létet.

Nem ismert, hogy mi alapján leszünk bal, vagy jobb kezesek. A genetikára, illetve a magzati fejlődés idején ható okokra vezethető vissza. Ám bármi is legyen ez a befolyásoló tényező, balkezesnek lenni nem szégyen, és nem is fogyatékosság, sokkal inkább kiváltság!
Forrás: nőiteázó.hu/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását