2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Pénzelik az egészségügyi struktúraváltást

Az egészségügyet érintő tizenkét törvénymódosítást számos szakmai szervezet tanulmányozza. A sajtó kérdéseire Cserháti Péter a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi helyettes államtitkára válaszolt.
2010. október 26. kedd 18:59 - Fontos Erzsébet
Cserháti leszögezte: a tárcavezetés nem kizárólag az elmúlt években felhalmozott problémákkal szeretne foglalkozni. Az egészségügy megújításának része tizenkét törvénymódosítás is. Mindezeket számos szakmai szervezet és más partnerek is most tanulmányozzák. Többek között: a mefedron kábítószerminta tiltólistára helyezését, vagy a Semmelweis-nap egészségügyből való kiemelés és jelzésértékűen, munkaszüneti nappá nyilvánítását.

A három, változásra érett problémakör

Az egyik problémakör az egészségbiztosítási törvény, mely mentén számos kisebb változást terveznek például a finanszírozás területén. Ennél súlyosabb lesz a patikaalapítás, gyógyszer-támogatási rendszer módosítása. Cserháti szerint az egészségügyi ellátórendszereknek a jövőben teljesen másképp kell gondolkozniuk a magyar patikákról. Nem versenypiaci szereplőkként kell tekinteni rájuk.

Cserháti elmondta: a "súlyponti kórház" egy fogalom, ami gyakorlatilag nem is létezik.  Magyarországon a progresszivitás nem köthető mindig intézményekhez, hanem inkább részlegekhez, jó szakmai csapatokhoz. Tulajdonképpen rossz elképzelés volt, mindezeket az intézményekhez rendelni. Ráadásul összekuszálta a betegirányítási rendszert, a finanszírozás lépéseit és számos, fájdalmas sebet ejtett a rendszeren.

A helyettes államtitkár kifejtette: január 1-től lehetőség nyílik arra, hogy az ágazati vezetés az új szakmai kollégiumokkal együttműködve, a törvény hibás elemeinek kiszűrésével elkezdje egy új rendszer felépítését.
 
2011. január 1. 

Cserháti kijelentette: 2011. január 1-től tekintik a fennálló kapacitásokat kiindulópontnak. Határozott elképzelésük van arról, hogy a megszervezendő területi vezetések mentén a szereplők számára először az országos feladatokat kell pontosítani majd rámutatni, mely területeket érdemes költséghatékonyság szempontjából egy kézben összpontosítani. Fel kell építeni az új működési engedélyeket és minimumfeltételeket.

A tervek szerint 2012.január 1-től lehet megkötni az OEP finanszírozási szerződéseket.

2011: A struktúra éve

2012-ben a kialakult elképzeléshez hozzáigazítják a költséghatékony és minden szempontból kedvező ellátást. Cserháti szerint számos igazságtalanságot, torzulást szeretnének korrigálni, így év végéig, az Egészségügyi Alapba érkező harmincmilliárd forintos támogatással lélegzetvételhez juttatnák az ágazat szereplőit.

Cserháti kijelentette: 2011-re fontos menetrendet állítottak össze, szeretnék a struktúra javítását, ésszerűsítését, és a gazdasági, klinikai együttműködést összekapcsolását. A végrehajtási rendeletek egy időben készülnek. Ezeknek tárgyalása nagymértékben függ a költségvetési tárgyalások alakulásától.

Az újítás finanszírozása

Cserháti a HírExtra kérdésére, miszerint az új rendszerhez egy modern, jól kiépített és szervezett betegirányítás szükséges, amelynek megvalósítása az egészségügyben uralkodó pénzhiány következtében igencsak kérdéses, a következőt válaszolta:

„Szembesültünk az EU források alakulásával és kiderült: számos szakmailag végig nem gondolt irányban hihetetlenül nagy mennyiségű pénz folyt el. Ebbe elég komolyan belenyúltunk a hetekben, így gyakorlatilag a struktúra- funkcióváltásnál több tízmilliárd forintos forrást sikerül újra összehoznunk és kibocsátanunk.

Ennek az új területi- integratív modellnek a működéséhez sikerült külön forrást biztosítanunk, így gyakorlatilag két évig működni tud a rendszer. Utána azt reméljük: a költséghatékonyság mentén önfenntartóvá válik az ágazat. Próbáltuk ennek az anyagi bázisát is megteremteni, szerencsére módunkban állt a források gyors átcsoportosítása."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását