2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Hogy kerül a szilvagombóc a tortába?

Végy fél kilónyi friss szilvát, főzz belőle pudingot, hűtsd le, esetleg turmixold egy kicsit, de vigyázz, hogy a szemek nagyjából egyben maradjanak! Aztán burkolj be aszalt szilvát először rumos-fahéjas, cukorsziruppal átitatott piskótával, majd egy 70 százalék mandulatartalmú, úgynevezett nullás marcipánnal.
2010. augusztus 20. péntek 07:56 - HírExtra
Formázz belőle hengert, majd karikát, végül fagyaszd le! Később húzd át az egészet magas kakaótartalmú csokoládéval! Süllyeszd bele az időközben megsütött, krémmel megpakolt finom piskótába, hogy aztán a remekmű kalapjaként újabb piskóta- és csokibevonattal tehesd fel az i-re azt a bizonyos pontot. Szervírozáskor minden tortaszeletben ott láthatod majd a szilvagombóc formát, és a sütemény íze is e régi magyar ételt idézi a szádban - valahogy így hangzik a veresegyházi cukrászmester, Sulyánné Benkó Katalin által készített, az idén az ország tortájának választott szilvagombóc torta receptje.

Hát, ennél azért sokkal több minőségi alapanyag, sokkal több munkafázis és körülbelül két nap szükséges, de a részletes recept nyilvános, lehet próbálkozni - mondja nevetve a gasztronómiai remek megálmodója és kivitelezője, az idei verseny nyertese.

Nem kis meglepetésemre gyorsan hozzáteszi, hogy férje családjának "veresi" cukrászdájában körülbelül két éve árulják a nagysikerű szilvagombóc tortát (szeletenként 400 forintért), akárcsak a versenyre benevezett másik két édességet, a mákos guba és a túrós guba tortát.

Hogyhogy csak most jutott el az ítészek asztalára, illetve az Országházba az aszalt szilva puhaságát a marcipán selymességével ötvöző műremek?

Tavaly kicsúsztunk a nevezési időből, így hát idén mindhárom múltidéző édességünkkel újra próbálkoztunk. Bíztunk benne, hogy valamelyik akár dobogós is lehet…

Jócskán túlteljesítettek, hiszen a Sulyán cukrászat győztes szilvagombóc tortáját fogja majd felvágni augusztus 20-án a köztársasági elnök. Mit jelent ez a siker az Ön, illetve családja számára? Kaptak az ország tortája címhez oklevelet, netán pénzbeni vagy egyéb jutalmat?

Cukrászdánk hírnevének öregbítése, a szakmai és egyéni siker épp elég, nem is vágytunk másra. Alig győzzük a gratulációkat fogadni!

No és a vendégeket - gondolom -, hisz ország-világ hírt kapott a "veresi" Sulyán-féle gombóctorta győzelméről.

Minden tőlünk telhetőt elkövetünk, hogy visszahozzuk a kézműves munka becsületét, a tradicionális ízeket, és igyekszünk hozzájárulni ahhoz is, hogy ismét szeressenek cukrászdába beülni az emberek.

Milyen feladatot lát el a családi cukrászvállalkozásban?

Elsősorban a marcipánnal borított úgynevezett dísztorták készítése hárul rám. Csütörtök-péntek körül ugyancsak sok a teendőm, de a többi nap a gyermekeimé. Ők számomra legalább olyan remekművek, mint a híressé vált tortáink. Hétéves Lilla lányom a matematikában, míg 11 éves Bálint fiam a zongorajátékával remekel, nagyon büszke vagyok rájuk.

S Ön? Csak a 18 éve működő Sulyán cukrászdában és a gyermekek körül sürög-forog, vagy más területeken is megvalósíthatja önmagát?

Zenei pályára készültem, valahogy mégis cukrász lettem. A szakirányú iskolai oklevél mellé szereztem néhány diplomát is, miközben a zenélést sem adtam fel. Orgonálok a templomban, de a zongora mellé is örömmel ülök le, ha tehetem. S hogy el ne felejtsem: imádok főzni.
Amikor megkérdezem, hogy mindehhez miből merít erőt, és hogyan gazdálkodja ki az időt a 35 éves fiatalasszony, rávágja: "barátaink szerint örökmozgó üzemmódban élek".

Aztán érdeklődésem jutalmaként gyorsan elmondja még mákos guba és túrós guba tortájuk receptjét is. Az előbbi a hagyományos gubán és a rá varázsolt citromos-vaníliás krémen, az utóbbi a barackkal egybesütött, tejfölös krémmel megbolondított, fahéjas-porcukros-pirított zsemlemorzsás szórással díszített túrós gubán alapul.

Azt hiszem, ezek után ideje beülnöm egy igazán jó cukrászdába... S Veresegyház nincs is olyan messze!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását