2021. január 28. - Károly, Karola
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Legalizálódik a magyar szoftverpiac

Magyarországon a személyi számítógépekre (PC-kre) illegálisan telepített szoftverek aránya 2009-ben 1 százalékponttal csökkent, és jelenleg 41 százalékot tesz ki, az illegális szoftverek becsült kereskedelmi értéke mintegy 113 millió dollár.
2010. május 11. kedd 13:07 - HírExtra
A Business Software Alliance (BSA), illetve az információs technológiai (IT) piackutató és előrejelző IDC nemzetközi tanulmánya szerint az illegálisan használt szoftverek globális aránya 41-ről 43 százalékra nőtt, nagyrészt az olyan gyorsan növekvő, nagyarányú illegális szoftverhasználatot felmutató piacok miatt, mint Kína, India és Brazília, melyek növelték részesedésüket a teljes szoftverpiacon belül.

A magyarországi csökkenés biztatónak tűnik, ugyanakkor az illegális szoftverhasználat elleni harc továbbra is sürgős feladat, amely csak minden érintett szereplő összefogásával vezethet sikerre - idézi a közlemény Dzsinich Gergelyt, a BSA magyarországi bizottságának elnökét.

A BSA és az IDC egy korábbi tanulmányukra hivatkozva hangsúlyozzák: ha az illegális szoftverek aránya négy év alatt 10 százalékponttal csökkenne, akkor Magyarországon mintegy 1.100 új munkahely keletkezne, s a gazdasági teljesítmény 47 milliárd forinttal növekedne. Ráadásul további 11 milliárd forint adóbevételt hozna az állam számára.

A tanulmány szerint a recesszió ellenére az illegális PC-szoftverek aránya számos piacon csökkent - 54 ország esetében állapított meg mérséklődést a tanulmány - és mindössze 19 gazdaságban emelkedett. A vizsgált 111 ország közül az illegális szoftverek aránya továbbra is az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban és Luxemburgban a legalacsonyabb: 20, illetve 21-21 százalék. Az illegális szoftverek aránya Grúziában, Zimbabwéban és Moldovában a legmagasabb, mindegyik országban meghaladja a 90 százalékot. Az illegális szoftverhasználat csökkentésében közrejátszottak többek között a forgalmazói legalizációs programok, a kormányzati és iparági tájékoztató kampányok, a szankciók alkalmazása, valamint a technológiai váltások.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását