2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Jelzálog a városnak

Egy 64 hektáros székesfehérvári ingatlanját ajánlotta fel fedezetként a spanyol Grupo Milton cégcsoport a pátyi önkormányzatnak arra az esetre, ha ígérete ellenére nem építené meg a tervezett golfberuházáshoz kapcsolódó elkerülő utat - közölte a település polgármestere szerdán az MTI-vel.
2010. március 24. szerda 12:55 - HírExtra
Bognár András (független) elmondta: mivel Páty számára nagyon fontos, hogy a nagyberuházás első lépcsőjeként megépüljön az elkerülő út, a beruházó Milton 2006 Sociedad Limitada cégtől jelzálog-lehetőséget kért.

A polgármester hozzátette, a spanyol cég megígérte ugyan, hogy időben elkészül az út, ám ha ez mégse történne meg, megépítené azt a falu. A költségeket a jelzálogként felajánlott - a Milton tulajdonában lévő - 64 hektáros székesfehérvári ipari parki ingatlanból fedeznék. Bognár András szerint az ingatlan 3 milliárd forintot érhet, nagyjából annyit, mint amennyibe az út megépítése kerülne (a spanyolok 10 millió eurót ütemeztek be e célra).

A pontos értékbecslést elvégző cégről a pátyi képviselő-testület szerdai rendkívüli ülésén döntenek - mondta a polgármester.

Arra a kérdésre, nem ingatta-e meg a Grupo Miltonba vetett bizalmát az a tény, hogy ugyanettől a cégtől nemrégiben visszavonták a Sávolyra tervezett projekthez ígért tetemes hitelt, Bognár András nemmel felelt. Szerinte ez a döntés inkább a nemzetközi piacok Magyarországba vetett bizalmát ingatta meg. A polgármester úgy fogalmazott: az állami visszakozás hátterében az állhat, hogy Sávolyon valakinek "beletapostak" az érdekszférájába.

"Én egy egyszerű falusi polgármester vagyok, akit minden oldalról támadnak. Mondja meg valaki, mit tegyek?" - kérdezett vissza Bognár András. Szerinte félő, hogy a pátyi golffalu tervezetének március vége körül induló engedélyezési eljárása során is össztűz zúdul majd rá és az őt támogatókra, ami akár a spanyolok távozását is maga után vonhatja.

A Grupo Milton cégcsoport Pátyra tervezett nagyberuházása hatalmas vihart kavart a helyi és környékbeli lakosság egy része körében. Több civil szervezet demonstrált a projekt ellen (a legutóbb kedden tüntettek körülbelül ötvenen a budapesti spanyol nagykövetség előtt), s a "zöld" ombudsman, valamint a spanyol céggel kötendő szerződéstervezet átvizsgálásával megbízott Mag Ügyvédi Iroda is jogi aggályait fejezte ki a beruházással kapcsolatban.

Az ügyvédi észrevételekről Tollner József pátyi önkormányzati képviselő szerdán azt mondta az MTI-nek: "kilóra" több az iroda által javasolt módosítási javaslat, mint maga a szerződéstervezet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását