2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Dagad a kerékbilincselési ügy

Újabb gyanúsítottat hallgatott ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség a terézvárosi kerékbilincselési ügyben; a kerületi közterület-felügyelet munkatársát azzal gyanúsítják, hogy megállapodott a felügyelet vezetőjével, hogy "ösztönzési díjért" a lehető legtöbb kerékbilincset rendeli elhelyezni.
2009. augusztus 14. péntek 14:20 - HírExtra
Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta pénteken, hogy a megalapozott gyanú szerint "T. István, mint a terézvárosi közterület-felügyelet köztisztviselője megállapodott vezetőjével, F. Kálmánnal abban, hogy a Centrum Parkoló Kft. által havi rendszerességgel, jogtalan előnyként F. Kálmánon keresztül fizetett úgynevezett ösztönzési díjért cserébe a lehető legtöbb kerékbilincset rendeli elhelyezni". Az ügyészség szerint ezzel - a hétfőn őrizetbe vett főnökéhez hasonlóan - ő is elkövette a vesztegetést.

A gyanúsítottat kihallgatása során beismerő vallomást tett, a nyomozó hatóság nem vette őrizetbe, szabadlábon védekezik.

Az ügyészség szerdán közölte, hogy azzal gyanúsítja a terézvárosi közterület-felügyelet augusztus 10-én őrizetbe vett vezetőjét, hogy 2008-ban és 2009-ben minden hónap elején - az előző havi bilincselések számától függően - 500.000-800.000 forint közötti úgynevezett ösztönzési pénzt fogadott el jogtalan előnyként. Az átvett összegből pedig minden hónapban juttatott beosztott közterület-felügyelőinek is, ezzel is ösztönözve őket arra, hogy több kerékbilincset helyezzenek el. Az ügyészség közölte azt is, hogy a gyanúsítottat a bűncselekmény elkövetése során tetten érték.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a VI. kerületben a közterület-felügyelők a kerékbilincs fel- és leszereléséhez közreműködő szervezetként a Centrum Parkoló Kft.-t vették igénybe, a cég ezért a tevékenységért bilincselésenként meghatározott összegű szolgáltatási díjat kapott. Így a Centrum Parkoló Kft. érdekelt volt abban, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset.

Farkas Kálmánt a Budai Központi Kerületi Bíróság szerdán előzetes letartóztatásba helyezte szeptember 12-ig, de a végzés nem jogerős, mivel azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be. A bíróság tájékoztatásából kiderül, hogy Farkas Kálmánt egyebek mellett vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják, amit a gyanú szerint a közterület-felügyeleti vezető hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen követett el.

A közterület-felügyelet vezetője ellen a kerület is fegyelmi eljárást indított, amelyet felfüggesztett a büntetőeljárás befejezéséig.

A VI. kerületi önkormányzat azt tudatta az MTI érdeklődésére, hogy az elmúlt évben átlagosan havonta 866 kerékbilincset helyeztek el a gépkocsikba a kerületben, míg az idén júliusig ugyanez az adat 832 volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását