2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nabucco jön, Déli Áramlat megy?

Habár a részt vevő országok vezetői hétfőn végre aláírták az európai energiaellátás köldökzsinórjaként is aposztrofálható Nabucco-vezeték megépítéséről szóló kormányközi megállapodást, itthon s Európában cseppet sem csillapodnak a gázos indulatok.
2009. július 14. kedd 13:50 - HírExtra

Függesszék fel!

Bajnai reagál
A magyar kormány továbbra is több forrásból akar gázt hozni Magyarországra - reagált Bajnai Gordon Ankarában arra, hogy a Fidesz felszólította a kormányt, a választásokig függessze fel a Déli Áramlat gázvezeték munkálatainak előkészítését. A miniszterelnök magyar újságíróknak az ünnepélyes aláírási ceremónia után arról beszélt: a hosszú távú energiabiztonság érdekében a kormány a lehető legtöbb helyről, a lehető legjobb áron szeretne gázt beszerezni. Hangsúlyozta: a lehetséges források között az első helyen a Nabucco vezeték áll, amelynek megvalósulására egyre több esélyt lát, de még nehéz út áll előttük.
Forrás: MTI
Ezen a ponton pedig már el is érkeztünk Magyarországra, a Déli Áramlat megvalósulása szempontjából a legfrissebb hírek szerint másik „veszélyzónába”. Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának Fideszes elnöke, a Nabucco-projekt szentesítésének napján ugyanis sajtótájékoztatót tartott, amelyen a legnagyobb ellenzéki párt álláspontját fejtette ki. E szerint a Fidesz a Nabucco-gázvezetékről szóló kormányközi szerződés aláírásának napját ugyan "energetikai rendszerváltozásként" értékeli, azonban ezzel egy időben fel is szólítja a kormányt, hogy a választásokig most már függessze fel a Déli Áramlat munkálatainak előkészítését.

Ez a kijelentés pedig – bár az utóbbi idők Fidesz-nyilatkozatait tekintve nem meglepetés – egy sor kérdést felvet a Déli Áramlat (magyarországi) megvalósulásával kapcsolatban. Lehet-e például Németh kijelentését úgy értelmezni, hogy amennyiben a soron következő választásokból a Fidesz kerül ki győztesen, megállítja a Déli Áramlatban való magyar részvételt? Mellesleg miféle kockázatokkal jár, ha hazánk mindkét vezeték megépítésben szerepet vállal?

Az ugyanis az aláírás után világszerte érezhető optimizmus ellenére is egyértelmű, hogy koránt sincs még sínen a Nyugat-Európa, illetve USA által is melegen ajánlott Nabucco-projekt. Arról már e helyütt is volt szó, hogy mindmáig kérdéses, lesz-e egyáltalán elegendő gáz a készülő vezetékben, emellett pedig további gondok forrása lehet, ha a konzorciumot alkotó nemzeti energetikai vállalatok elhúzódó vitákba bonyolódnak a tranzitdíjak és egyéb, járulékos költségek tekintetében. Ilyen bizonytalansági tényezők mellett pedig akár fel is értékelődhet a Déli Áramlat, hiszen az négy éven belül már földgázt hozhat Magyarországra, méghozzá olyan földgázt, amely ugyan továbbra is Oroszországból indulna útjára, de már nem azon az ukrán földön át érkezne hazánkba, ahol az elmúlt években oly gyakran és oly felelőtlenül tekergették a csapokat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását