2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Beindult a Balaton

A balatonfüredi kikötőben felsorakozott vitorlások vezérhajójára szombaton felhúzták a nemzeti lobogót és megkezdődött az idei vitorlásszezon, egyben az első verseny is a Balatonon.
2009. május 16. szombat 16:53 - HírExtra
Hivatalosan a 66. szezon nyílt meg, de 140 éve már volt vitorlásegyesület Balatonfüreden, amely a balatoni vitorlázás bölcsőjének tekinthető - mondta köszöntőjében Bóka István, a város polgármestere.

Elmondta: egy hete adták át a Balaton "csodálatosan felújított" leghíresebb vitorláshajóját, a Tramontanát, amely nyolc Kékszalag versenyt nyert. Füred "egyik ékessége", a Yacht Klub pedig tizennégyszer lett már első a vitorlás-egyesületek versenyében - tette hozzá a polgármester.

Straub Elek, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy csaknem négyezer igazolt vitorlásversenyző van a Balatonon, de e szép sportnak hódolók száma a tízezret is eléri. A szombati vitorlás nagydíjon rekordszámú hajóegység indul - 194 vitorlás 813 versenyzővel -, és vízre szállnak az ifjúságiak is 96 hajóval, 126 tagú legénységgel.

A 2009. évi vitorlásszezont Hónig Péter, közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter nyitotta meg, a hagyományoknak megfelelően "jó szelet" kívánva.

A miniszter az ünnepség után az MTI-nek elmondta: siet Scylla nevű hajójára, mert ő is részt vesz a versenyen. Negyvenkét éve vitorlázik a Balatonon, négyszer volt magyar bajnok, és a hajókategóriájában nyolcszor nyert Kékszalag versenyt, amelyen az idei nyáron is ott lesz csapatával - mondta a miniszter.

A Badacsony és Fonyód között tervezett második kompkikötő megépítésével kapcsolatban a miniszter azt válaszolta az MTI-nek, hogy még tájékozódnia kell, át kell tekintenie a beruházással kapcsolatos elemzéseket. Mint mondta: nyilvánvalóan ez is egy üzleti vállalkozás, és "valakinek ebből haszna lesz, elsősorban tehát annak kellene szerepet vállalnia".

Suchmann Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy rövidesen tárgyal a szakminiszterrel az új kompkikötői fejlesztésről. A BFT elnöke hangsúlyozta, hogy számos komoly érvet tud felsorakoztatni a szükségessége mellett, ellenérvet viszont egyet sem ismer, mert a "csak" és a "nem" számára nem érvelés.

A BFT legutóbbi ülésén ugyanis a közlekedési tárca képviselője a pénzhiányon kívül nem tudott más, elfogadható érvet mondani a fejlesztés elhagyására - jegyezte meg, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy Brüsszelben, az Európai Unió "illetékes helyén egy ilyen fejlesztést kifejezetten támogatnak".

A BFT elnöke szerint uniós támogatásból igyekeznek megépíteni a badacsonyi és a fonyódi út- és kikötőfejlesztést, és a további beruházáshoz keres üzleti befektetőt a Balatoni Hajózási Zrt. Szerinte a teljes kompkikötői beruházáshoz 3,5 milliárd forint uniós támogatásra lenne szükség.

Az elnök hangsúlyozta: a balatoni turisztikaivonzerő-fejlesztési programból semmit sem adhatnak fel "bürokratikus akadályok miatt", de ha nincs pénz és valami gazdaságtalan, az valóságosan korlátozó tényező, ám a "csak" az a BFT-nek nem elfogadható el.

Végül Suchmann Tamás utalt arra is, hogy a Balatonon legalább tízezer vízi jármű van, s ebből mintegy hatezer vitorláshajó. Június elején avatják a balatonboglári vitorláskikötőt, fejlesztik a balatonfenyvesit és a balatonberényit is, továbbá még tizenegy új kikötőberuházás "áll tervezés alatt".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását