2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az internet már szedi az áldozatait

A világhálón történő zaklatás egyre inkább terjed, még azok az emberek is élnek vele, akik amúgy a való életben sosem nyúlnának ilyen gusztustalan eszközökhöz. Leginkább a fiatalok a legveszélyeztetettebbek, már halálos áldozatok is vannak.
2009. február 18. szerda 19:19 -
Lassan minden háztartásban, iskolában elérhetővé válik az internet. A 13-17 éves fiatalok a net adta összes lehetőséget kihasználják. A rengeteg pozitív értéke mellett egyre inkább felüti fejét a negatív oldal is.

Rengeteg a közösségi portál, a blog, a fórum, ahol az emberek megadhatják személyes adataikat. Ha nem is tesznek így, akkor is könnyen zaklathatják őket.

Magyarországon vannak olyan honlapok, amelyek előszeretettel vesézik ki az iWiW, vagy myVIP felhasználóit. Általában ezek külső szemlélőként viccesnek tűnnek, de sokszor fajulnak durva tréfává. Akármilyen nevetséges a felhasználó profilja, vagy képe nem szabadna őket pellengérre állítani, hogy egy egész ország fiataljai röhöghessenek rajtuk.

Paranoia. Az anonimitásnak köszönhetően, a megtámadott személy nem tudhatja pontosan, hogy ki is támadta meg a világhálón keresztül, ezért mindenkire gyanakodhat. Akár a közeli barátaira, rokonaira is.



Ázsiában már társadalmi probléma

Pár napja a tokiói rendőrség vizsgálatot indított 18 gyanúsított ellen. Egy ismert komikus blogját elárasztották olyan hozzászólásokkal, melyekben a művészt megvádolták egy iskolás lány meggyilkolásával.

A komikus végső elkeseredésében a sajtóhoz fordult segítségért, mert már vagy egy évtizede keserítik az életet, ezzel a gyilkossági váddal. Az ügy végül a rendőrsége került.

Ezt az újfajta, bűnözési módot "blog flemmingnek" hívják, és sajnos egyre többen hódolnak neki. Ez abból áll, hogy elárasztják az ember blogját durva hozzászólásokkal, de ez az eset már minden határon túlment.

A tokiói rendőrség kihangsúlyozta, hogy ezzel a vizsgálattal meg akarják előzni a további bűncselekményeket, és nem a szólásszabadság ellen lépnek fel.

Tavaly egy koreai színésznőt egyenesen az öngyilkosságba kergettek a blogjába írt alaptalan vádakkal.

Ebből a zaklatásformából egyre komolyabb problémák származnak, társadalmi kérdéssé kezdi kinőni magát a japán és koreai webes közösségekben.

Mi minősül zaklatásnak?

Létezik még egy fogalom, a "cyberbullying". Pontos jelentése az, hogy az internet, mobiltelefonok és egyéb technológiák segítségével olyan szövegeket, vagy képi anyagokat továbbítanak, amelyek alkalmasak arra, hogy az embert megzavarják, kínos helyzetbe hozzák, vagy rágalmakat terjesszenek róla.

Zaklatásnak számít, ha valaki másnak adja ki magát megtévesztés céljából, amikor egy harmadik személyről hazugságokat terjesztünk, vagy amikor egy konkrét személy nevében kommunikálunk másokkal.

Az is annak minősül, ha valaki olyan leveleket küldözget, amiket a  címzett nem kért, esetleg perverz szöveget, képeket tartalmaznak. Az interneten is ugyanúgy rá lehet valakire mászni, ha nem is fizikailag, de lelkileg mindenképp.

Mit tehetnek az aggódó szülők?

Tanácsos a számítógépet a lakás egy forgalmasabb helységében tartani. Az sem árt, ha néha „együtt internetezünk” a gyermekkel. Ezekkel a megoldásokkal könnyen szemmel tarthatjuk, hogy milyen oldalakat látogat csemeténk, milyen tartalmakat nézeget. Az sem árt, ha rendszeresen ellenőrizzük a böngészőben látogatott oldalakat.

Ezek mind nagyon praktikus ötletek, de a problémát nem lehet velük megoldani. A gyerek internetezhet máshol is, esetleg barátoknál, ahol nem ellenőrzik a szülők. De internet hozzáférést biztosít még az iskola, a kávézó, a könyvtár, és már a mobil telefonok is. A család sem lehet mindig otthon, hogy ránézzen a gyermekre, és a látogatott oldalakat is ki lehet törölni.

Sok esetben maguk a szülők sem értenek annyira a számítógéphez, internethez, így nagyon nehéz ezt féken tartani. És, ha a gyermek nem látogat tiltott tartalmakat, attól függetlenül még zaklathat másokat, és ugyanennek ő is ki lehet téve.

Súlyos következmények

2007-ben, az amerikai Missouri állam egyik városában a törvény tiltja az internetes bűnözést. Egy 13 éves lány öngyilkos lett a durva üzenetek miatt, amiket az interneten keresztül kapott. Az a döntés született, hogy az internetes molesztálás olyan vétségnek számít, amiért 500 dolláros pénzbírságot, és 90 napig történő elzárást lehet kiszabni.

A lány azért lett öngyilkos, mert megismerkedett egy 16 éves, jóképű fiatalemberrel a MySpacen. A történet szépen alakult, de egy idő elteltével a fiú perverz üzeneteket kezdett el küldözgetni a 13 éves lánynak. Az utolsó üzenet után pár perccel a lány felakasztotta magát.

Mint kiderült a leveleket valójában a szomszédban élő nő írta. Azért verte át a kislányt, mert elmondása szerint a saját lányával összeveszett a szomszéd lány, s így akarta megleckéztetni. Egyik levelében azt írta az áldozatnak, hogy rossz ember, s az élet sokkal jobb lenne nélküle.

Egy kanadai fiúval is hasonló eset történt meg, osztálytársai feltették a róla készült vicces videót az internetre, de a fiút ez annyira megviselte, hogy ki kellett venni az iskolából. A szülők 40 millió forintnak megfelelő összegben beperelték az elkövető fiúk szüleit.

Angliában egy 13 éves fiú lett öngyilkos, mert azt terjesztették róla a neten az osztálytársai, hogy meleg.

A fiatalokat sokkal érzékenyebben érintik a zaklatások, egyedül nem képesek feldolgozni a problémákat, az ebből fakadó szégyenérzetet. Ilyenkor fordul elő, hogy öngyilkosságot kísérelnek meg. A pszichológusok szerint senki sem immunis az öngyilkosságra, ezt depresszió váltja ki, de közrejátszhatnak még egyéb deviáns viselkedések is.

Szerencsére vannak szórakoztatóbb történetek is, megesett, hogy a Second Life internetes interaktív játék egyik felhasználója feljelentést tett, mert elmondása szerint valaki megerőszakolta a karakterét.

Mit lehet ilyenkor tenni?


Sajnos még nem lehet hatékonyan fellépni az internetes visszaélések ellen. Nehéz visszakeresni a névtelen zaklatókat, és sokszor a bántalmazottak nem is szólnak.

Az amerikai kongresszus már törvénybe iktatta, hogy az internetes zaklatás bűncselekménynek minősül. Dél-Koreában pedig kötelező a szolgáltatóknak megőrizni az anonim felhasználók adatait, hogy ha zaklatásra kerülne sor, akkor azonosítani lehessen őket.

Amióta az internet belopta magát az életünkbe, az anonim zaklatás is felütötte a fejét. A fiatalok vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, könnyen visszaélhetnak adataikkal, viszont sokszor maguk a barátok űznek tréfát belőlük. Amíg ártatlan viccről van szó, addig nincs is akkora baj, de sok esetben elfajulhatnak a gyerekes tréfák.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását