2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Budapesti barlang csodájára jár a világ

A BBC honlapja a főoldalon számol be a budapesti földalatti termáltó felfedezéséről, vagyis a Molnár János-barlang közelmúltban feltárt részéről. A több mint 20 méter magas, kupola alakú termet a magyar szakemberek több hónapnyi munkával érték el.
2009. január 4. vasárnap 08:38 - Hírextra
Ritkán kerül magyar vonatkozású hír a BBC honlapjának főoldalára, sokszor abban sincs sok öröm számunkra, hiszen ehhez T-34-es harckocsinak kellett száguldania a belvárosban (2006. október 23-án), vagy az összeomlás szélére kellett kerülnie a magyar gazdaságnak (tavaly ősszel).

Szombaton viszont egy örömteli, színes hírt tettek előkelő helyre a honlap szerkesztői. A budapesti termálbarlang felfedezéséről szóló videotudósítás délután háromkor a harmadik volt az e-mailben továbbküldött cikkek listáján, a videók között pedig az első helyen állt. (A BBC videóját ide kattintva nézhetik meg.)

A budapesti Molnár János-barlang újonnan felfedezett részét november közepén mutatták be a nyilvánosságnak a magyar kutatók, akik egy mesterséges vágattal érték el a világ legnagyobb termálvizes termét.

Adamkó Péter barlangkutató akkor az InfoRádióban azt mondta: jelenleg is alakul a budai hegyek mélyén lévő terem, amelyet Kessler Hubertről, a Szemlő-hegyi és Ferenc-hegyi barlangok felfedezőjéről nevezték el. A szakember arról is beszélt, hogy a terem feltárása nemcsak technikai, hanem jogi akadályokba is ütközött, mert a területen szállodát akartak építeni.

Mint azt a barlangász elmondta, a feltáráshoz nehezebb volt a jogi útvesztőn átverekednie magamat, mint a sziklán, pedig tíz körömmel két hónapig századmagával vájta itt a sziklát.

Adamkó Péter hozzátette: a képződményt már a hetvenes években elkezdték feltárni, de akkoriban még nem voltak olyan eszközeik, amelyekkel gyorsabban haladhattak volna. Mostanra viszont mind a modern eszközök, mind pedig az engedélyek rendelkezésre álltak, így feltárhatták a 20-25 méter magas, kupola alakú víz alatti termet.

A kutató szerint a budai hegyek alatt akár 25 kilométernyi feltárásra váró barlangrendszer is meghúzódhat; szerencse kérdése, hogy mikor bukkannak újabb és újabb barlangokra.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását