2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kós Károly-díjak

Három személynek és három szervezetnek adományozott Kós Károly-díjat Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, az elismeréseket kedden adták át az építész születésének 125. évfordulója alkalmából.
2008. december 16. kedd 17:35 - Hírextra
Egyéni kategóriában Kós Károly-díjat kapott Minczinger Katalin nyugdíjas pedagógus, Sáros László DLA építész és Vass József amatőr helytörténész, fotográfus.

Közösségi kategóriában az Akli Majorért Műemlék Alapítvány, a Szigligeti Táj- és Településvédő Kör és a Wekerlei Társaskör Egyesület nyerte el az elismerést - tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium az MTI-t.

Minczinger Katalin a Fonyódon általa alapított helytörténeti gyűjtemény fenntartása és bővítése, valamint a település kulturális életének szervezése terén végzett munkájáért érdemelte ki az elismerést.

Sáros László építésznek, aki a Kós Károly Alapítvány kuratóriumának elnöki tisztségét is ellátta, több évtizedes tervezői alkotó tevékenységéért ítélték oda a díjat.

Vass József, aki két évtizede szervezi a helyi társadalmi életet és közművelődést a Csongrád megyei Óföldeákon, a helyi hagyományok feltárásához és fenntartásához, az épített és a természeti értékek megőrzéséhez való hozzájárulásáért kapta az elismerést.

Az Akli Majorért Műemlék Alapítvány a Zirchez közeli major épületegyüttese helyreállítása érdekében kifejtett példamutató és elismerésre méltó erőfeszítése miatt érdemelte ki a díjat; a Szigligeti Táj- és Településvédő Kör 1984 óta eredményesen dolgozik a táji és a települési környezet értékeinek védelmében és a település fenntartható fejlődése érdekében. A budapesti Wekerlei Társaskör Egyesület mintegy két évtizede szervezi a helyi közösségi életet, a települési értékek védelmét és ápolását, kezdeményező tevékenységük a közélet és a kultúra minden területére kiterjed.

A Kós Károly-díjat 1987-ben alapította az akkori építésügyi és városfejlesztési miniszter, amelyet a rendszerváltást követően 1991-ben újraalapítottak. Az elismerés a települési értékvédelem, a környezetszépítés, valamint az építészeti hagyományápolás területén végzett kiemelkedő, eredményes - egyéni vagy csoportos - munkáért adományozható.Az elismeréseket Szaló Péter területfejlesztési és építési szakállamtitkár adta át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását