2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nem titkolózhat tovább a kormány

Közzé kell tennie a brit miniszterelnöki hivatalnak azokat a dokumentumokat, amelyek az iraki háború igazolására készült "szeptemberi dosszié" manipulálását bizonyítják. A dossziét 2002-ben publikálták, azonban a BBC kiderítette, hogy a dokumentációt egy
2008. szeptember 4. csütörtök 21:22 - Hírextra
A BBC oknyomozása egy minisztériumi szakértő halálához vezetett, a kabinetiroda pedig azóta sem volt hajlandó egyes bizonyító erejű adatokat az újságírók rendelkezésére bocsátani.

Richard Thomas brit információs biztos szerint nyilvánosságra kellene hoznia a brit kormánynak olyan eddig fel nem fedett dokumentumokat, amelyek bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy bizonyos dossziékat szándékosan manipuláltak azért, hogy így igazolják az iraki katonai fellépés jogosságát.

A brit információs biztos nagyjából a magyar adatvédelmi ombudsmanénak felel meg. A parlamentnek felelős, a kormánytól független, a korona nevezi ki, habár az igazságügyi minisztérium fizeti. Richard Thomas 2002 óta tölti be a posztot, és 2009-ben jár le a megbízatása.

A szakértő hangsúlyozta az információs szabadság fontosságát, és átadott az Independent angol napilapnak egy húszoldalas szabályozást, úgy kommentálva azt, hogy a közvéleményt ennek alapján egyértelműen tájékoztatni kellene a 2002. szeptember 11. és 16. között összeállított dossziékban található vázlatokhoz fűzött megjegyzésekről.

A "szeptemberi dosszié" manipulálása

A brit kormány egy, Szaddám Husszein volt iraki diktátor biológiai fegyvereiről szóló dokumentációval támasztotta alá az iraki háború szükségességét. Ezt 2002. szeptember 24-én hozták nyilvánosságra, miután átnézte azt a Joint Intelligence Committee (JIC) vezetője, Sir John Scarlett. (A JIC az angol miniszterelnöki kabinetiroda egyik szervezete, feladata a kormány tagjainak tájékoztatása a biztonság- és külpolitika területein.)

A JIC-vel feltételezhetően szorosan együtt dolgozó Alistair Campbell - 1997-től a miniszterelnök kommunikációs igazgatója, aki 2003-ban lemondott - tizenegy helyen javasolt módosítást a dossziéban a publikálás előtti héten.

A változtatások között szerepelt például az, hogy Szaddám Husszeinék feltételezett kémiai és biológiai fegyvereit a korábban a dokumentumban szereplő "bevethető"-ről ("could be used") "bevetésre készen álló"-ra ("are capable of being used") minősítették át.

Tony Blair akkori brit miniszterelnök pedig azt állította, az iraki diktátor az elrendeléstől számított 45 percen belül be tudja vetni állítólagos tömegpusztító fegyvereit. Mindez azt szolgálta, hogy a közvélemény előtt igazolni tudják az iraki háborút.

A szakértő halála

A dossziéról szóló vita nyomán akkor rendesen összeveszett a BBC és kormány, miután Andrew Gilligan, a médium munkatársa kirobbantotta a botrányt a Radio 4 egyik műsorában, 2003. júliusában. Forrása Dr. David Kelly volt, aki a biológiai fegyverek felügyelőjeként dolgozott a brit védelmi minisztériumban. Többször is találkozott Kellyvel, hogy arról tájékozódjon, milyen változásokat is erőltetett Alistair Campbell az emlegetett "szeptemberi dossziéban".

A Downing Street azonban hajtóvadászatot kezdett, hogy megtalálja a kiszivárogtatókat. David Kelly nevét többször is említették, mint a lehetséges források egyikét. A szakértő végül 2003. júliusában begyógyszerezte magát és felvágta az ereit az oxfordshire-i erdőben.

Ezt követően Lord Hutton indított nyomozást Kelly halála ügyében, és ennek kapcsán a dossziéban Campbell és Jonathan Powell, Tony Blair személyzeti főnöke által erőltetett változtatások láncolata került nyilvánosságra. Hutton 2004. januárjában tette közzé jelentését, amelyben egyébként a BBC munkatársát is elmarasztalja oknyomozó módszerei miatt.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását