2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Július 1-től Európai Kulturális Évad

Az Európai Unió soros elnöki tisztét a jövő hónaptól betöltő Franciaország július 1. és december 31. között a 27 európai tagállam - köztük Magyarország - részvételével Európai Kulturális Évadot szervez. A programismertető sajtótájékoztatón a francia kultu
2008. június 3. kedd 17:04 - Hírextra
Először fordul elő, hogy az EU soros elnöki tisztét betöltő ország a többi tagállam kultúrájának tiszteletére és részvételével az uniós elnökség idején kulturális évadot szervez hazája közönségének. Ahogy azt a párizsi Grand Palais kiállítócsarnokában tartott sajtótájékoztatón Bernard Kouchner külügyminiszter hangsúlyozta: az Európa megalakulása óta először megrendezésre kerülő egyedülálló, közel ezer rendezvényből álló programsorozat célja az európai kultúrák sokszínűségének és az európai közös kulturális örökség identitásformáló erejének bemutatása a francia közönségnek, az európai népek jobb megismerésére és megértésére.

"A francia elnökség szeretne a többiekre figyelemmel lenni, és meríteni a többiek kultúrájából" - mondta a külügyminiszter.

Christine Albanel kulturális miniszter köszöntőjében úgy vélte, hogy a kultúra az egyetlen igazi eszköz összekovácsolni a népeket. A 61. Cannes-i Filmfesztiválon érezhető volt, hogy a világ minden tájáról érkezett filmek közül az európaiak minden európai filmben magukra ismernek és azokat magukénak érzik - mondta a miniszter, aki jelezte: júliusban Versailles-ban az európai kulturális miniszterek informális találkozón vesznek részt, majd Avignonban a kultúra és a gazdaság kapcsolatáról rendeznek konferenciát. A francia elnökség érdemben kíván foglalkozni a szerzői jogok védelmével és nagy hangsúlyt kíván fektetni a kulturális párbeszédre - tette hozzá.

A részletes program ismertetése előtt a szervező CulturesFrance kulturális ügynökség vezetője, Olivier Poivre d,Arvor író, médiaszemélyiség megemlékezett a 98 éves korában hétfőn Párizsban elhunyt Fejtő Ferencről, aki "magyarként a közös Európa nagy gondolkodója" volt. A francia kulturális élet jelen lévő képviselői tapssal búcsúztak Fejtő Ferenctől.

A féléves kulturális évadban minden művészeti ág: a tánc, a színház, a klasszikus és a kortárs zene, az utcaművészet, a festészet, a szobrászat, a design, az építészet, a fotóművészet, a filmművészet, a numerikus művészet és az irodalom, valamint a tudomány és a gasztronómia is helyet kap, s Franciaország valamennyi régiója és nagyvárosa részt vesz a programok szervezésében és a helyszínek biztosításában.

A kulturális évad fő vezérfonala a 26 "tandem" lesz, melynek keretében egy-egy francia művész vagy művészeti csoport egy-egy tagállam művészeivel hoz létre közös produkciót. Ebben a programban Magyarországot a Krétakör Színház képviseli, amely Kurázsi papa címmel a Le Phun társulattal utcaszínházi produkciót hoz létre. Az előadás Franciaországban Aurillac és Toulouse városában, míg Magyarországon augusztus 10-én a Szentendrei Teátrumban lesz látható.

Az európai kultúrát művészeti áganként bemutató panorámasorozatban a nagy francia kulturális intézmények hét nagy ciklusban szerveznek kortárs európai bemutatókat: így 27 európai színpadi szerző szövegét lefordítják franciára és bemutatják három francia színházi fesztiválon, többek között Avignonban. A Cinématheque 27 kortárs filmrendező alkotásaiból szervez vetítéseket, a párizsi Roissy és az Orly repülőtereken 27 európai grafikus műveiből nyílik a francia fővároson átutazóknak kiállítás, 27 európai író könyveit lefordítják franciára, s lesznek koncertsorozatok is.

Valamennyi európai országot egy felkért kulturális nagykövet képvisel a kulturális évad rendezvényein; Magyarországot a Párizsban élő Csordás Klára operaénekes.

Az Európai Kulturális Évad hatmillió eurós (csaknem másfél milliárd forint) költségvetésének egyharmadát a francia uniós elnökség, egyharmadát a kulturális és a külügyminisztérium büdzséjéből, egyharmadát pedig szponzorok támogatásából fedezik a szervezők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását