2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Szili párbeszédet vár az önkormányzati rendszerről

Az önkormányzati rendszer felülvizsgálatáról folytatandó, párthovatartozástól független párbeszéd fontosságát hangsúlyozta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke pénteken a Megyei Jogú Városok Szövetsége éves közgyűlésén a Tolna megyei Tengelicen.
2008. május 30. péntek 17:17 - Hírextra
Kívánatos cél, hogy legyen párbeszéd a polgármesterek, a kormányzat és a politikai aktorok között arról, hogy távlatosan milyen önkormányzati rendszert szeretnénk kialakítani - mondta Szili Katalin.

Végérvényesen pontot kellene tenni azoknak a vitáknak a végére, amelyek a régió, a megye, a kistérségek, a helyi települési önkormányzatok szerepéről szólnak - tette hozzá.

Hangsúlyozta: meg kell teremteni a fejlesztésekkel kapcsolatos rendszert, a decentralizált szervek szerepének egyensúlyát.

A parlament elnöke az önkormányzati rendszer felülvizsgálatának kérdését szorosan összekapcsolta az önkormányzatok működéséhez szükséges államháztartási reform megfogalmazásával, a központi kormányzat és a dekoncentrált állami szervek egyensúlyának megteremtésével. Úgy vélte, az önkormányzati rendszer megerősítéséhez finomításra van szükség az államháztartáson belül.

Miközben megállapította, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszak alatt az önkormányzati rendszer kiállta a próbát, megfogalmazta a hiányosságokat is, többek között a közigazgatás széttagoltságát, koordinálatlanságát. Szili Katalin legfontosabb problémaként a rendszer kohézióját biztosítani képes középszint hiányát jelölte meg.

Leszögezte: nem megyeellenes és a regionális rendszer számára nem földrajzi kérdés, hanem tartalmi.

A házelnök előadását követő hozzászólások során Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere úgy vélte: "ezerszer megfogalmazott tézisek" ezek, amelyek megvalósítása mindig ellenállásba ütközött, csak lényegtelen dolgokban tudtak megállapodni.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke leszögezte: mindaddig nem történik változás, amíg az önkormányzati és parlamenti választási ciklusok együttmozgását nem sikerül megszakítani.

Csabai Lászlóné, Nyíregyháza szocialista polgármestere csatlakozott Kósa Lajos véleményéhez, mint mondta, erre most van a legjobb alkalom. Javasolta, hogy kétszer ötéves ciklusra bízzák meg az önkormányzatokat. Közbevetőleg megjegyezte: most egyetértésre lehetne jutni, mivel nem valószínű, hogy 2010-ben a szocialisták "agyon fogják magukat nyerni".

Ezzel kapcsolatban az MTI megkérdezte Szili Katalin véleményét.

"Érdekes felvetés volt, számomra is új. Azt gondolom, hogyha ezt a Megyei Jogú Városok Szövetsége kezdeményezi, biztosan lesz visszhangja - válaszolta a parlament elnöke.

A közgyűlés az Állami Számvevőszék főigazgatójának előadásával folytatódott a megyei jogú városok gazdálkodásának tapasztalatairól.

Szombaton elnöki beszámolót, a 2007. évi pénzügyi jelentést és a 2008. évi gazdálkodás előterjesztését hallgatják meg a polgármesterek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását