2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az én XXI. századom Párizsban

Első nagysikerű játékfilmjének címére utalva Az én XXI. századom címmel tartott előadást Enyedi Ildikó filmrendező a kortárs magyar filmről szerda este a Párizsi Magyar Intézetben (PMI).
2008. április 17. csütörtök 11:56 - Hírextra

Enyedi Ildikó a párizsi Keleti Nyelvek és Civilizációk Intézete (INALCO) magyar tanszékének és a PMI közös kezdeményezésére létrejött Forgó Tanszék nevű programsorozat előadójaként kapott meghívást a francia fővárosba. A virtuális tanszéken havonta egyszer franciául beszélő magyar közéleti személyiségekkel, tudósokkal vagy művészekkel találkozhatnak a párizsi érdeklődök.

A sorozat februárban Klaniczay Gábor középkorkutató történész előadásával indult. A Közép-Európai Egyetem (CEU) tanszékvezetője a nagy egyházi befolyással bíró középkori Közép-Európa, és azon belül is Magyarország sajátosságairól beszélt. A nagy érdeklődés mellett megrendezett márciusi találkozón Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, volt romániai miniszterelnök-helyettes Politikai és kulturális tétek című előadásában Erdély és azon belül a magyar kisebbség XX. századi történelmét tekintette át.

Rendhagyó filmes előadásában Enyedi Ildikó két fiatal magyar filmrendezőnek egy-egy csattanóra kihegyezett, egy snittel felvett szöveg nélküli rövidfilmjét vetítette le a párizsi közönségnek; Nemes Jeles László Türelem és Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotásait.

A filmrendezőnő arra hívta fel a figyelmet, hogy két, már a rendszerváltás után felnőtté vált rendezőről van szó, de mindketten óriási tehetséggel folytatják a magyar film azon hagyományát, amely társadalmi, filozófiai vagy történelmi kérdésekre reflektál. Mindkét rendező tökéletes formát talált témájához és filmjeikkel bizonyították, hogy szöveg nélkül is mennyi mindent lehet elmondani a történelemről vagy kortárs világunkról - fogalmazott a rendezőnő.

A közönség harmadik alkotásként Enyedi Ildikónak a közelmúltban elkészült Első szerelem című kisjátékfilmjét tekinthette meg, amelynek főszerepét a rendezőnő 17 éves lánya alakítja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását