2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Vizsgálhatják a növekedési hormont

Ezentúl a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált laboratóriumok vizsgálhatják a növekedési hormon esetleges használatát is.
2008. április 3. csütörtök 18:53 - Hírextra
Ez volt a leglényegesebb döntése a WADA évi rendes közgyűlésének Lausanne-ban.
Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatója - aki jelen volt a kétnapos tanácskozáson - az MTI-nek elmondta: a rendszer főpróbája a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság lesz, de az augusztusi pekingi olimpián is alkalmazzák majd.

"Minden olyan sportban, ahol erőre van szükség, alkalmazhatnak növekedési hormonokat a jobb eredmények érdekében. Eddig nem volt rá teszt, most már van!" - fogalmazott.

Hozzátette: azért kedveltebb a növekedési hormon szedése, mert a tesztoszteront már hatékonyan ki lehetett mutatni. A két, más típusú dopping különbsége, hogy amíg a növekedési hormonnal az izomsejtek számát emelik, addig a szteroidokkal az izomsejtek nagyságát növelik.

Tiszeker megjegyezte: azzal vált egyre hatékonyabbá a tesztoszteron kimutatása, hogy bevezették az izotóp-arány mérést. A szervezetben a tesztoszteron szint emberi rasszonként változik, azonban a tesztoszteron és az epitesztoszteron arány elvileg nem lehet nagyobb 4-es értéknél. Amennyiben az érték 4 fölé megy - ez még nem számít doppingesetnek -, akkor a laboratórium újabb vizsgálatra kötelezi a versenyzőt. Ez az izotóp-arány mérés, amellyel kimutatható, hogy a szint idegen vagy saját szervezet által termelt anyag miatt nőtt meg. Például hererák vagy más betegség esetén is nő az arány.

A géndoppinggal kapcsolatban nem született most WADA-döntés, mivel az, illetve annak kimutatása még a kísérleti fázisban van.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását