2024. április 21. - Konrád
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A NATO bővítése a legfontosabb kérdés

A NATO bukaresti csúcstalálkozójának egyik legfontosabb pontja az újabb bővítési kör elindítása, amely a Balkán stabilitása szempontjából rendkívül fontos kérdés - mondta Szentiványi Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára szerdán a témában rendezett
2008. március 26. szerda 19:46 - Hírextra

Albánia, Horvátország és Macedónia NATO-tagsága a térség stabilitása szempontjából nagyon fontos lenne - hangsúlyozta Szentiványi Gábor, aki hozzátette, hogy Magyarország komoly erőfeszítéseket tett a hármas bővítés elősegítésére. Közölte: valamennyi NATO-tagállam, egy-kettőt kivéve, mind a három ország meghívása mellett van.

Szabó Vilmos (MSZP), a NATO Parlamenti Közgyűlés magyar delegációjának vezetője arról beszélt, hogy a NATO bukaresti csúcstalálkozójának legfontosabb kérdése várhatóan a NATO bővítése, a terrorizmus elleni harc és az afganisztáni szerepvállalás lesz.

A bővítés folytatása Ukrajna és a Balkán irányába is fontos - mondta.

Balla Mihály (Fidesz), a NATO Parlamenti Közgyűlés magyar delegációjának helyettes vezetője azt mondta: a hármas meghívással kapcsolatban konszenzus alakult ki a parlamenten belül.

Ugyanakkor véleménye szerint nem követtek el mindent annak érdekében, hogy Magyarország kapcsolattartó legyen a NATO és Nyugat-Balkán között. Sokkal nagyobb intenzitás lenne elvárható a jövőben - hangsúlyozta.

Bali József, a Honvédelmi Minisztérium szakállamtitkára szólt arról, hogy Koszovóban a KFOR a helyén marad, az erőket nem csökkentik. Ugyanakkor - mint mondta - a NATO arra készül, hogy a függetlenség más országok által történő elfogadásának előrehaladtával elindítsa az új biztonsági struktúrák kiépítést Koszovóban.

"A bukaresti csúcstalálkozóra készülő Észak-atlanti Szövetség" című tanácskozást a Magyar Országgyűlés Külügyi Hivatalának NATO Tájékoztató Központja, a Magyar Atlanti Tanács, a Geopolitikai Tanács és a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja szervezte közösen. A NATO április 2. és 4. között tartja csúcstalálkozóját Bukarestben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását