2024. július 23. - Lenke
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Még mindig a patikában vásárolunk

A patikaliberalizáció eredményeként kevesebb, mint egy éve már nem csak a gyógyszertárakban, hanem egyes boltokban, drogériákban, sőt még a benzinkúton is megvásárolhatjuk a fájdalomcsillapítók, vitaminok, és más vény nélküli gyógyszerek némelyikét.
2008. február 16. szombat 07:56 - Hírextra
A GfK legfrissebb kutatásaiból kiderült, hogy a teljes gyógyszertári forgalom 1%-át sem éri el a patikán kívül megvásárolt orvosságok mértéke.

Bár a versenyhelyzet eredményeképpen a kiszolgálás pozitív irányba fejlődött a nem patikában történő vásárlás esetén, a vevőtájékoztatás továbbra is elmarad az elvárható szinttől – állítják a GfK LHS Health Care egészségügyi és gyógyszerkutatásokért felelős szakértői. A gyógyszertárakon kívüli termékárusítás eddig még alig változtatott a gyógyszervásárlási szokásainkon. Az említett 1%-os arány várhatóan valamelyest nőni fog, ám széles körű elterjedése nem lesz jellemző, és továbbra is a speciális vásárlói igények kielégítésében lesz domináns.

Sokkal nagyobb hatása van a piacra az újabb gyógyszertárak nyitásának, valamint a patikaláncok, -társulások formálódásának. Egyértelműen megjelent a patikák között mind a vevőért, mind a patikai költések nagyságáért folytatott verseny. Ez legerősebben Budapesten, valamint a nagyobb városokban jelentkezett, míg a kisebb településeken jellemzően csökkent a patikák jövedelmezősége és nőtt a kiszolgáltatottsága.

A vevők megtartása érdekében is egyre többet tesznek a gyógyszertárak. A vásárlók könnyebb, gyorsabb kiszolgálása érdekében lehetővé teszik az online, illetve telefonos rendelést. A patikavizsgálatok rávilágítanak, hogy a gyógyszertári munkatársak általában udvariasabbak és figyelmesebbek, mint korábban, de a tanácsadásra – főleg a vényköteles gyógyszerekkel kapcsolatban – még mindig nagyon ritkán kerül sor.

A felmérés során kiderült, hogy a gyógyszertáraknak a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az Európai Unióban nálunk a legalacsonyabb a vényköteles gyógyszerek esetében alkalmazott kereskedelmi árrés. A patikusok szerint ennek növelésére lenne szükség ahhoz, hogy a nagyobb pénzlekötést igénylő, jobb raktári készletezés és a jelentős emberi erőforrást igénylő patikai tanácsadás általános színvonala javuljon. Ez utóbbi megvalósulása több szakember véleménye szerint a kidobott gyógyszerek arányát is jelentősen csökkentené.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását