2024. április 17. - Rudolf
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Összesen 5500 járat maradt ki

Összesen 5500 járatot érintett a kedd reggeli Volán sztrájk országosan - mondta a Független Hírügynökségnek Korcsolayné Kovács Krisztina, a Közúti Közlekedési Szakszervezet vezetője. Az érdekképviselet szerdán dönt a folytatásról, közben a szaktárca már j
2007. november 27. kedd 14:49 - Hírextra

A szakszervezeti vezető A Független Hírügynökségnek elmondta: mindenképpen sikeresnek ítélik a munkabeszüntetést, a dolgozók nagyon fegyelmezetten betartották az előre megállapított feltételeket. Eszerint a társaságok többségénél csak a szerződéses járatok közlekedtek, ez társaságonként 5-10 járatot jelent.

A Volán társaságok azért sztrájkoltak, mert a Közúti Közlekedési Szakszervezetnek hétfőn sem sikerült megegyeznie a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal a buszsofőrök korkedvezményes nyugdíjáról. Az érdekképviselet ezért 19 megyében hirdetett meg munkabeszüntetést. Vas megyében a buszvezetők kék szalaggal demonstráltak - hiszen ők már múlt szerdán sztrájkoltak. A sztrájk üzemkezdetkor kezdődött, és reggel hét óráig tartott, ezen belül azonban a Volán-társaságok maguk döntötték el, hogy mettől-meddig nem dolgoznak. Az úgynevezett elégséges szolgáltatásokról is helyben döntöttek.

A szakszervezet amiatt tiltakozott, hogy a korkedvezményes nyugdíjat ahhoz kötik, hogy az adott sofőr milyen típusú busszal dolgozik. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium elkészített egy javaslatot, amely megszűntetné a típusfüggőséget, azaz valamennyi menetrendszerinti járaton dolgozó Volán vezető jogosult lenne a korkedvezményes nyugdíjra - tájékoztatott a tárca hétfői közleményében. Az érdekképviseleti azonban nem írta alá ezt. Korcsolayné Kovács Krisztina ezt azzal indokolta hétfő este, hogy bár a tárca 2008-tól valóban eltörölné a típusfüggőséget, ezzel együtt tárgyalások is indulnának egy új szabályrendszer kidolgozásáról. Arra viszont a szakszervezet nem látott garanciát, hogy az új rendszerben is marad-e a típusfüggetlenség, valamint azt sem tudni, hogy az új szabályozásba nekik milyen beleszólási joguk lesz.

Közben a Független Hírügynökség a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól (SZMM) úgy értesült, hogy a tárca kész újra tárgyalni a szakszervezettel, ugyanakkor még nem kaptak megkeresést. Korcsolayné Kovács Krisztina kedden a Független Hírügynökségnek elmondta: a folytatásról csak szerdán döntenek, de amennyiben a tárca hajlandó velük tárgyalni akkor ők is szívesen újra asztalhoz ülnek és bíznak benne, hogy sikerül olyan megoldást találni, ami teljesen megszünteti a típusfüggőséget.

A szakszervezeti vezető hozzátette: a keddi munkabeszüntetés alátámasztotta és megerősítette az érdekképviseletet, hogy a munkavállaóik mögöttük állnak és helyesnek gondolják a döntésüket.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását