2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nem változnak a hűségszerződések

Várhatóan nem korlátozzák fél évre a hűségszerződéseket törvényben. A Független Hírügynökség szerint az erről szóló, parlament előtti javaslatot módosítani készül a tervet benyújtó szocialista politikus. Miután tárgyalt szakmai szervezetekkel, arra jutott
2007. október 28. vasárnap 14:23 - Hírextra
Alexa György, az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának szocialista elnöke még nyáron nyújtotta be a parlamentnek törvénymódosítási javaslatát a hírközlési szolgáltatások pontosabb szabályozásáról, amelynek legfőbb pontja, hogy a jelenlegi 1-2 éves hűségszerződéseket fél évben kellene maximálni.

Október elején a telefon-, kábeltévé és internet-szolgáltatók - az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület javaslatára - aláírtak egy megállapodást, amelyben vállalták, hogy változtatnak a hűségszerződések ügyfelek által kifogásolt jelenlegi szabályain. A közös nyilatkozatban egyebek közt az áll, hogy a jövőben másként számolják majd a kötbért annak, aki idő előtt mondja fel a hűségszerződést, a cégek ígérete szerint senkitől nem kérnek majd többszázezer forintot. Ezentúl nem hosszabbítják meg automatikusan a - kedvezményeket adó, de időhöz kötött- szerződéseket, előre figyelmeztetik majd az ügyfelet a lejáratra és arra, ha azután más tarifával számolnak neki.

Alexa György a Független hírügynökségnek elmondta, hogy a héten tárgyalt az önkorlátozó nyilatkozatot aláíró hírközlési érdekegyeztető tanács képviselőivel. Azt mondta nekik, örül, hogy a szolgáltatók módosítják szerződéseiket, de továbbra is úgy látja: az érintett cégek olyan jogi és gazdasági potenciál birtokában vannak, amilyen a fogyasztónak nincs, ezért kell jogszabályban megerősíteni a fogyasztó pozícióját.

A politikus elmondta, hogy miután megismerte több szakember véleményét, úgy gondolja, át kell dolgoznia javaslatát. Félő ugyanis, hogy ha a hűségszerződések nem lehetnének fél évnél hosszabbak, akkor a szolgáltatók nem tudnának olyan kedvezményeket adni, mint most, vagyis a szegényebb rétegnek megfizethetetlenné válna a mobiltelefon, az internet vagy a kábeltévé. A tervezet módosításához azonban állásfoglalást kért a hírközlési jogok biztosától is, aki azt ígérte: 1-2 héten belül válaszol. Alexa György ezek után sürgősségi tárgyalást kér majd a parlamentben az új javaslatról, amelyet reményei szerint még az idén jóváhagyhatnak a képviselők és jövőre életbe is léphet.

A politikus hangsúlyozta, hogy a javaslat más hírközlési problémával is foglalkozik. Például a kábelszolgáltatási szerződéseket is pontosítani kell. Kiemelte a műsorcsomag egyoldalú módosítási lehetőségének megszűntetését. Jelenleg ugyanis gyakran előfordul, hogy a szolgáltató kérdés, figyelmeztetés nélkül változtat a szerződésben szereplő csatornakínálaton, az alapcsatornákon nem módosít és számszerűen sincs változás, mégsem teljesen azt kapja az előfizető, amit kért.

A hírközlési szolgáltatók ügyfelei közül a kábelszolgáltatóké vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, ugyanis az ország 93 százalékán nincs választási lehetőség, mert csupán egy ilyen cég működik a környéken.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását