2022. szeptember 28. - Vencel
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sikkaszthatnak a rokonok

Egy chilei fellebbviteli bíróság pénteken ejtette a vádakat Augusto Pinochet hozzátartozói ellen. A tavaly meghalt egykori diktátor özvegyét és gyerekeit, illetve a diktátor korábbi munkatársait azzal vádolták meg, majd azért tartóztatták le időlegesen a
2007. október 27. szombat 09:49 - Hírextra
A santiagói fellebbviteli bíróság bizonyíték hiányában végül Pinochet özvegye, Lucia Hiriart és öt gyerekük közül négy ellen ejtette a vádakat. Az ötödik gyerek, Augusto Pinochet Hiriart ügyében később döntenek. Pinochet perbe fogott 16 munkatársa közül tíz esetében szintén felmentő ítélet született. Az ügyész máris jelezte, megtámadja az ítéletet, és a legfelsőbb bíróság elé viszi az ügyet.

A vád szerint a bűnszövetkezet a washingtoni székhelyű Riggs bank segítségével több mint 25 millió dollárt menekített ki amerikai számlákra. Az ügy 2004-ben pattant ki, miután az amerikai Szenátus vizsgálata több kétes eredetű, Pinochet és családtagjai nevén lévő számlát fedezett fel a banknál.

Pinochet 1973-ban véres katonai puccsal megdöntötte a törvényesen megválasztott Salvador Allende marxista kormányát, és sok ezer baloldali politikai vezetőt gyilkoltatott meg, illetve kényszerített emigrációba.

1990-ben távozott a hatalomból, azóta többször is megpróbálták felelősségre vonni a rezsimje alatt elkövetett rémtettekért, de időszakos házi őrizetekkel mindig megúszta. 2006 decemberében halt meg szívrohamban.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását