2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Elnököt választanak az Evita-rajongók

Az előrejelzések szerint az Evita-rajongó szegények és munkások szavazatai révén Cristina Fernandez de Kirchner szenátor lesz a befutó a vasárnapi elnökválasztáson Argentínában.
2007. október 26. péntek 08:28 - Hírextra

Halála után több mint 50 évvel még mindig a fél ország szentként tisztelit Eva Peront, Juan Peron egykori elnök második feleségét, aki iskolák, kórházak, árvaházak és öregotthonok ezreit alapította a szegényeknek és kiharcolta a nők szavazati jogát.

Szűnni nem akaró népszerűsége a perónista Fernandez szenátornak, Nestor Kirchner jelenlegi államfő feleségének is jól jön. Az 54 éves politikus "Evita" halála után egy évvel született és egészen más pályát futott be, hívei mégis sok hasonlóságot látnak a két first lady között. "A belőle sugárzó erő, eltökéltség, s ahogy fogalmaz, meg az eleganciája mind-mind Evitára emlékeztet" - mondta egy 72 éves asszony a peronista fészeknek számító Matanza városában a napokban Fernandez kampánygyűlése után.

A szenátor viszont a kampányban igyekszik kerülni az egykori elnökfeleség személyét, hiszen középosztályi szavazókra is számít, akiknek szemében Eva Peron vörös posztó. Mindig is az volt, kezdettől fogva megosztotta az argentin társadalmat, az ország szegényebb fele imádta, a gazdagok és a középosztály gyűlölte - az utóbbiak főleg azért, mert a belőlük kisajtolt pénzből vitte végbe a szociális reformokat, miközben az ország nem bírt kilábalni a gazdasági válságból a Peron-korszakban.

"Evita nagy károkat okozott, fanatikus, vallásos mozgalommá tette a perónizmust. A hagyatéka az intolerancia mindennel szemben, ami ellenkezik a peróni nézetekkel és ez rossz hagyaték" - mondta Felix Luna történész.

Fernandez szenátor Eva Peron halálának 55. évfordulóján tartott beszédében hangsúlyozta is, hogy nem kórházalapító szent asszonynak tartja a nagy elődöt, hanem a társadalmi igazságosság militáns bajnokának, és nagy csodálattal tekint rá, de nem kíván az örököse lenni.

Cristina Alvarez, az Evita Intézet vezetője szerint "elkerülhetetlen az összehasonlítás, ha van egy ilyen fontos történelmi személyiség. Ráadásul mindketten perónisták. Mégis eléggé különböznek, Cristina értelmiségi …Eva pedig intuitív egyéniség volt hatalmas szívvel."

Az 1952-ben, 33 éves korában rákban elhunyt Eva Peron - Fernandez szenátorhoz hasonlóan - karizmatikus vezető volt, nagy szónok és híresen jól öltözött, de csak az általános iskolát végezte el, soha nem viselt kormányzati tisztséget és nem is pályázott ilyesmire. A jogász végzettségű Fernandez viszont három évtizede profi politikus. Karrierjét férjével együtt kezdte, akivel 1976-ban házasodtak össze. 1989-ben Santa Cruzban bejutott a tartományi parlamentbe, 1995-ben pedig beválasztották az argentin törvényhozás felsőházába, a Szenátusba.

Vannak, akik Hillary Clintonhoz hasonlítják. Fernandez erről sem akar hallani. "Kevés közös vonás van bennünk. Ő is jogász, szenátor és volt már elnökfeleség is, de másban nemigen hasonlítunk" - mondta az elnökjelölt. "Nem akarom, hogy Hillary Clintonhoz, Eva Peronhoz vagy bárki máshoz hasonlítsanak. Nincs jobb annál, mint amikor saját magát adja az ember" - hangsúlyozta Fernandez, aki ettől függetlenül elkötelezett peronista már diákkora óta. Későbbi férje és ő is részt vett abban a mozgalomban, amely 1973-ban a spanyolországi száműzetésből az elnöki székbe juttatta Juan Peron tábornokot.

Nestor Kirchner magasabbra jutott, 1991-ben Santa Cruz kormányzója lett és 2003-ban megnyerte az elnökválasztást, de Fernandez saját jogon is politikai nagyágyú. 2005-ben például egy Buenos Aires-i választókörzetben indult mandátumért és a "feleségek csatájában" legyőzte Hilda Gonzalezt, Eduardo Duhalde volt elnök feleségét. Idén júliusban aztán férjével egyetértésben elhatározta, hogy ringbe száll az elnökségért. Ő lehet a dél-amerikai ország első választott női elnöke.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását