2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Javult a magyar bankok megítélése

A banki besorolási módszertan teljes átdolgozásának eredményeként magyar bankokat minősített fel a Moody's Investors Service.
2007. február 24. szombat 09:25 - Hírextra
A nemzetközi hitelminősítő több mint egy évi fejlesztés és piaci véleményeztetés után alakította át a nála besorolással szereplő, ezernél több bank adóskockázati és pénzügyierő-osztályzati rendszerét. A Moody's szerint ezzel "átláthatóbbá és következetesebbé vált" a pénzügyi szolgáltatók tulajdonosi vagy állami támogatási valószínűségének megítélése. A rendszer átalakításának befejeztével a cég európai idő szerint péntek éjszakától, a New York-i piaci zárások után elkezdte közzétenni Londonban az új besorolásokat.

Ennek alapján az OTP Bank "A1"-es előresorolt, illetve "A2"-es alárendelt devizaadósi osztályzatai "Aa1"-re, illetve "Aa2"-re, a hosszú futamú forintbankbetéti osztályzat "A1"-ről "Aa1"-re javul.

A Budapest Bank Rt.-nek a Moody's "Aa3"-as hosszú távú forintbankbetéti osztályzatot adott, a Kereskedelmi és Hitel Bank Rt.-t ugyanerre a kategóriára "Aa1", emellett "P-1" rövid távú forintbetéti besorolással látta el.

Az OTP Jelzálogbank Rt. hosszú távú forintbankbetéti osztályzata "Aa1", ugyanezen kategória rövid távú besorolása "P-1" lett.

A Moody's - éppen tavaly karácsony előtt - "A1"-ről a továbbra is elsőrendű "A2"-re rontotta Magyarország hosszú futamú szuverén adósi besorolását, és vele együtt több magyarországi bank devizabetét-kockázati plafonját. A most metodikai okokból feljavított osztályzatokat azonban a magyar szuverén adósosztályzat december 22-ei visszaminősítése nem érintette, mivel a kereskedelmi adósság-kibocsátókra megállapított "Aa1" szintű devizakötvény-adósi országplafonra - amely az általános törlesztési moratórium valószínűségét méri szuverén nem fizetővé válás esetén - az akkor bejelentett szuverén leminősítés nem vonatkozott.

Ez utóbbi országplafon-besorolási kategóriát a Moody's tavaly májusban honosította meg, amikor bejelentette: több tucatnyi ország, köztük Magyarország újonnan megállapított adóskockázati besorolási plafonját a szuverén adósi osztályzat fölé emelte, jelezve a szuverén és a kereskedelmi adósság-kibocsátók adósosztályzatai közötti, addigi szoros kapcsolat lazulását.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban az egyes országokban bejegyzett cégadósok adóskockázati besorolásának korábban hagyományosan az adott ország szuverén adósi osztályzata szabott határt. A Moody's tavaly májusi londoni bejelentése szerint azonban az új országplafon-metodika tükrözi, hogy egy-egy szuverén devizakötvény-adósi nem fizetővé válás esetén a cég már nem feltételezi automatikusan az érintett országban működő kereskedelmi adósság-kibocsátók devizaadósság-törlesztési moratóriumát.

Az "Aa1" szintű magyar devizaadósi országplafon azt jelzi, hogy igen alacsony a valószínűsége a kereskedelmi devizaadósokra elrendelt fizetési moratóriumnak, még abban az esetben is, ha a szuverén devizakötvény-adóssággal a kormány törlesztési késedelembe esnék.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását