2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Klímaváltozás-túlélő központ az Antarktiszon

Internetes oktatóközpontot alakít ki az Antarktiszon egy brit utazó. Robert Swané lesz a világ első világhálós táviskolája, amelyet azért létesít, hogy a felnövő nemzedékek megismerhessék a jégvilágot és a globális felmelegedés rá gyakorolt káros hatását.
2007. február 18. vasárnap 14:58 - Hírextra
Swan, aki elsőként jutott el egymagában és gyalogosan mind az északi-, mind a déli-sarkra, a jövő héten kezdi meg iskolája kialakítását a György király szigeten.

A kis oktatóközpontnak egy orosz kutatóállomás ad otthont. "Embertelen" lesz, senki sem éldegél majd benne. Pusztán a tetejére szerelendő kamerával, valamint a szél és a nap energiájának felhasználásával működne, a felvételeket pedig egy internetes oldalon lehet majd megtekinteni (www.2041.com). "Az utolsó nagy felfedezés a Földön annak kikutatása lesz, hogy miként lehet életben maradni. Ennek a vállalkozásnak meg kell találnunk a hősnőit és hőseit" - mondta az ötvenéves Swan a Reutersnek londoni indulása előtt.

Maga Swan 11 évesen szeretett bele az Antarktiszba, amikor látott róla egy filmet. "Az Antarktisz azon helyek egyike a Földön, ahol a baljós változás a legszembetűnőbb. Az időjárás egyértelműen enyhébb, mint tíz évvel ezelőtt, és több a csapadék is" - tette hozzá Swan.

Az Antarktiszon egyébként kétéves kutatás indul nemzetközi tudósgárda részvételével a jövő hónapban annak felmérésére, hogy mik a globális felmelegedés hatásai a sarkokon. Ehhez hasonló mérvű tudományos tanulmányozásra fél évszázada nem került sor, akkoriban persze nem a melegedés következményeit kutatták a jégvilágban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását