2023. december 10. - Judit
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Savasodnak az óceánok

Az üvegházhatás következményei az óceánok mélyén is tapasztalhatók: A szén-dioxid kibocsátás már 4500 méter mélyen is mérhető - állapították meg a Németországi Kiel-ben lévő Leibniz Intézet kutatói.
2007. február 13. kedd 14:42 - Hírextra
A wissenschaft.de című német tudományos hírportál beszámolt arról, hogy a fosszilis energiahordozók elégetése nyomán keletkező gázok, amelyek először az atmoszférába kerülnek, utána a tengervízben oldódnak és mennyiségük az elmúlt két évtizedben jelentősen nőtt. Az óceánok ezzel ugyan szén-dioxidot vonnak ki a Föld légköréből, ami fékezi az üvegházhatás erejét, ugyanakkor a gáz miatt a tengerek elsavasodnak, írja a trasindex.hu.

A Kiel-i tudósok a Meteor nevű kutatóhajóval a Karib-tengerről indulva az Atlanti-óceán északi részén át Lisszabonig hajóztak. Útjuk során különböző mélységekben mérték a szén-dioxid koncentrációt, majd összehasonlították az adatokat azokkal az információkkal, amelyeket egy tanulmányút során az 1980-as évek elején gyűjtöttek.

Az összehasonlításhoz használt speciális statisztikai módszer segítségével meg tudták rajzolni az óceán szén-dioxid térképét. "Meglepődtünk, milyen meggyőző volt a módszer, ahogy bizonyítani tudtuk, hogy a szén-dioxid az óceán felszínéről a tengerek mély rétegeibe kerül, és ott tárolódik" - mondta Toste Tanhua kieli tengerkémiai kutató.

A gázok sokkal nagyobb mélységbe jutnak el, mint azt eddig feltételezték. Ez egyben azt is jelenti, hogy az óceánok az üvegházhatás során keletkező gázokat sokkal nagyobb mennyiségben szívták föl, mint ahogy a korábbi számítások mutatták.

A tudósok úgy vélik, hogy az ipari korszak kezdete, vagyis körülbelül 200 év óta a világtengerek az emberi tevékenység által kibocsátott szén-dioxid mintegy felét szívták fel. A wissenschaft.de szerint ugyanakkor a tengervízben lévő, nagyobb szén-dioxid mennyiségnek káros hatása is van, ugyanis az óceánok elsavasodnak tőle. Ez különösen a mészképző organizmusok, mint például a korallok vagy a kisebb planktonfajok számára nehezíti meg azt, hogy létrehozzák mészvázukat.

A Kiel-i intézet kutatói is megerősítették, hogy az a határ, ahol a mész feloldódik az óceánban, az elmúlt 200 év során följebb került 400 méterrel - írja Douglas Wallace, a tanulmány egyik szerzője.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását