2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Már a kőkori ember is drogozott

Egyetlen ok miatt adta fel az ember a vadászó-gyűjtögető életmódját: csak hogy sört készíthessen és mámorba igya magát - állította Josef Reichholf német evolúciókutató. Brit és amerikai régészek most találtak bizonyítékot arra, hogy a csendes-óceáni Carri
2008. október 25. szombat 17:42 - Hírextra
Olyan, kerámiából készült tálkákra és csövecskékre bukkantak, amelyek számukra egyértelműen csak egy célt szolgálhattak: porított vagy füstölgő kábítószerek belélegzését. A kutatók pontosan nem tudták mondani, de feltételezik, hogy a cohoba nevű, mimózák leveleiből nyert anyagról van szó.

Már Kolumbusz is találkozott a karibi térségben cohobaélvezőkkel. Ilyen "evőeszközről" azonban nem számol be hajónaplójában. A lelet kora is új ismeretekkel szolgál. A drogfogyasztás - régészeti szemmel is - világszerte egyre korábban kezdődik.

Kr. e. 6000 körül kezdték a Távol-Keleten a bételdiót rágcsálni, ugyanekkor a Földközi-tenger körül pedig az ópiumot termesztettek. Ott a marihuána és a tébolykeltő mandragóra is megtermett. Az észak-amerikai indiánok egyetlen komolyabb szántóföldi növénye pedig a dohány volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. október 26. 16:50
"Másfél év börtön - rajongásért
2008. október 25., szombat 21:11 InfoRádió / MTI
Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
Nagy árat fizetett a spanyol futballklub, a Barcelona iránti rajongásáért egy 18 éves futballszurkoló Marokkóban: másfél éve


1
A diáknak az "Isten, haza, király" jelmondatot kellett volna felírnia a táblára az egyik órán, ő azonban ehelyett azt véste fel, hogy "Isten, haza, Barca". Az iskola felháborodott vezetősége azonnal értesítette a rendőrséget, majd hamarosan az ügyészség is bekapcsolódott, és a botrányosnak minősített viselkedésért végül másfél év börtönt kapott a meggondolatlan nebuló.

Emberi jogi szervezetek az ügy napvilágra kerülése óta folyamatosan tiltakozó levelekkel bombázzák az igazságügyi minisztériumot és magát a megsértett uralkodót, VI. Mohamedet, sőt, egyesek szerint jó lenne, ha a katalán klub is szerepet vállalna a fiatalember kiszabadítására szerveződött mozgalomban.

A spanyol futballklubok, mindenekelőtt a Real Madrid és az FC Barcelona, nagyon népszerűek Marokkóban.
"
;-P
Don Caló
2008. október 26. 16:33
"
Ejtették a vádat a labdaelkobzó néni ellen
- Ejtették a vádat a focilabda vissza nem adása miatt őrizetbe vett 89 éves néni ellen az Egyesült Államokban.
Az ügyész úgy ítélte meg, hogy a tények alapján nem büntethető a hölgy, akit letartóztatása után a média igencsak felkapott, immár tévéműsorba is hívják rendíthetetlensége okán -- írja az MTI.

Az idős hölgy nem azért kobozta el a labdát, mert focizni támadt kedve, hanem mert nem kedveli szomszédja öt gyerekét, akik állandóan átrúgják hozzá labdáikat, bár nem szándékosan. Amikor a minap ismét átrepült hozzá legújabb labdájuk, elkobozta. Nem először: már vagy fél tucat "importlabdája" van. A gyerekek hiába kérlelték, ezúttal sem volt hajlandó visszaadni, mire feljelentették a szülők.

"Ezt a labdát a fiam a saját pénzéből vette, de csak hat napig élvezhette" - mondta az anya a sajtónak.

A rendőrség előbb figyelmeztette a hölgyet, azután beidézte, ám mivel nem jelent meg, érte mentek és előállították lopásért. Az ügy bírósági tárgyalása novemberben lett volna, a néni akár fél év börtönt és ezer dollár - 210 ezer forint - bírságot is kaphatott volna, ám az ügyész megszüntette az eljárást.

Hogy most kinek a térfelén van a labda, arra nem tért ki az AP amerikai hírügynökség."

;-P
Don Caló
2008. október 26. 16:21
Tat'! ezt "Ő" is beolvasná... ;-P (nem csak te most)
"A nők többsége rossz cipőt választ a vezetéshez
2008. október 25., szombat 9:00 InfoRádió / The Daily Telegraph
Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
Több millió nő teszi kockára saját és mások életét azzal, hogy nem a megfelelő cipőben vezet - derül ki egy brit biztosító társaság felmérésből.


1
Az angol Sheilas' Wheels biztosítótársaság 750 hölgyet kérdezett meg arról, milyen típus lábbelit visel vezetéskor. A megkérdezettek közül ötből négy bevallotta, hogy nem a megfelelő cipőt veszi fel, amikor volánhoz ül.

A válaszadók közül 75-en ismerték be: már volt balesetük vagy éppen csak el tudták azt kerülni, mert cipőjük lecsúszott a pedálokról vagy beragadt közéjük.

Majdnem negyedük mondta azt, hogy nem cseréli le cipőjét, amikor a volánhoz ül, még akkor sem, ha tudja, hogy balesetveszélyes abban a lábbeliben vezetni. Harmaduk beismerte, hogy rendszeresen vezet strandpapucsban, amely legalább olyan balesetveszélyes, mint a tűsarkú.

A társaság szóvivője döbbenetesnek nevezte, hogy a rossz cipőválasztással több millió nő kockára teszi saját és mások életét. "A tű- és magassarkú cipő, valamint a strandpapucs nem a legészszerűbb választás a vezetéshez" - mondja Jacky Brown.
"
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását