2024. március 2. - Lujza

Az euróval fizető országokban csökkenek az árak

Havi és éves összevetésben is csökkentek a termelői árak decemberben az euróövezetben és az Európai Unióban - áll az EU statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn ismertetett közleményében.
2024. február 5. hétfő 15:03 - HírExtra

Decemberben az euróövezetben az elemzői várakozásokkal összhangban 0,8 százalékkal, az EU-ban 0,9 százalékkal csökkentek a termelői árak novemberrel összevetve, amikor az eurózónában és az EU-ban egyaránt 0,3 százalékos süllyedést regisztráltak.
    
Decemberben az energiaárak havi bázison az euróövezetben 2,3 százalékkal, az EU-ban pedig 2,4 százalékkal csökkentek.
    
Energiaárak nélkül a termelői árak az euróövezetben 0,1 százalékkal, az EU-ban 0,2 százalékkal estek decemberben havi összevetésben.
    
Egy év alatt, 2022 decembere óta 10,6 százalékos volt az euróövezeti termelőiár-csökkenés az elemzők által várt 10,5 százalék helyett az előző havi 8,8 százalékos esést követően. A termelői árak éves szintű zuhanása elsősorban arra vezethető vissza, hogy az energiaárak gyorsuló ütemben, 27,5 százalékkal estek decemberben a novemberi 23,9 százalékos éves csökkenés után. Az EU-ban éves alapon 10,0 százalékkal csökkentek a termelői árak tavaly decemberben, egy hónappal korábban 8,1 százalékos visszaesést jegyeztek.
    
Decemberben energiaárak nélkül a termelői árak éves szinten 0,4 százalékkal csökkentek az euróövezetben és 0,6 százalékkal az EU-ban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását