2023. december 2. - Melinda, Vivien

A cseheknek a legnagyobb veszély Oroszország

Csehország számára a legnagyobb biztonsági veszélyt Oroszország jelenti - állapította meg a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS), a cseh civil elhárítás a 2022-es évről szóló jelentésében, amelyet csütörtökön hozott nyilvánosságra.
2023. október 27. péntek 07:47 - HírExtra

A BIS kedvezően értékelte, hogy Prága tavaly tovább csökkentette az orosz diplomáciai képviselet létszámát Csehországban, mert közülük sokan "diplomáciai fedezettel lényegében kémtevékenységet folytattak". "Ennek következtében növekszik az ellenséges tevékenység veszélye a civil szférában" - mutatott rá a BIS. Másfelől megjegyezte, hogy a megnehezült körülmények miatt az oroszok kémtevékenysége egyre inkább Csehországon kívülre helyeződik.
    
Prága és Moszkva az utóbbi években kölcsönösen a minimumra csökkentették diplomatáik számát a másik országban, bezárt a brünni és a Karlovy Vary-i orosz konzulátus, és a cseheknek hónapok óta nincs nagykövetük Moszkvában.
    
Kína és a kínai felderítés Peking érdekeinek érvényesítése céljából tavaly igyekezett továbbfejleszteni kapcsolatait a cseh politikusokkal és növelni befolyását a cseh közvéleményre. Különösen a cseh-tajvani viszont miatt támadják Prágát - olvasható a jelentésben.
    
A dokumentum szerint az iszlám terrorizmus veszélye jelenleg Csehországban "alacsony", s a néhány ezres csehországi iszlamista közösség köreiben "nem tapasztalható a radikalizmus erősödése".
    
A cseh elhárítás éves jelentése mindig két részből áll. A nyilvánosságra hozott részletek mellett van egy nem nyilvános része is, amellyel csak a parlamenti képviselők ismerkedhetnek meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását