2024. május 2. - Zsigmond

Újra normális a határforgalom a két Korea között

A két Korea kapcsolatának további javulása jeléül helyreáll közöttük a rendszeres határforgalom - közölték hétfőn Szöulban.
2009. augusztus 31. hétfő 09:06 - HírExtra
A dél-koreai országegyesítési minisztérium szóvivője arról tájékoztatott, hogy keddtől minden órában megnyitják a határt a forgalom előtt a keszongi átkelőnél, míg eddig naponta csak hétszer engedélyezték az átkelést. A szóvivő szerint nem fognak ezentúl határt szabni annak, hogy egy-egy alkalommal hány ember vagy jármű kelhet át a másik országba. Észak-Korea tavaly decemberben jelentősen korlátozta a határforgalmat amiatt, hogy a dél-koreai kormány már feltételekhez köti Észak segélyezését.

A szigorítás érintette a magánszemélyek és az áru forgalmát, amely leginkább a határ északi oldalán fekvő keszongi ipari park működésére volt hatással. Az ipari park a két ország közti együttműködés jelképének és legjelentősebb közös vállalkozásának tekinthető. A területen közel 110 dél-koreai vállalat vetette meg a lábát, 40 ezer észak-koreainak adva munkát.

A több hónapos provokációsorozat, nukleáris robbantások és rakétakísérletet után Észak-Korea az elmúlt hetekben több békülékeny gesztust tett déli szomszédjának: delegációt küldött a nemrégiben elhunyt Kim De Dzsung volt dél-koreai államfő gyászszertartására, szabadon engedett egy hónapokig fogva tartott dél-koreai munkást és négy dél-koreai halászt. Észak- és Dél-Korea képviselői megállapodtak pénteken abban, hogy felújítják az 1950-53-as koreai háború által szétszakított családok találkozóit, amelyeket közel két éve függesztettek fel politikai nézeteltérések miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását