2023. november 29. - Taksony

Hogyan készíthető házilag szálerősítésű beton?

A polipropilén makroszál-erősítéssel már a 2000-es évek eleje óta, azonban a házilagos betonkészítésre alkalmas változatban csak néhány éve érhető el. Forradalmi megoldás lehet a betonacélháló kiváltására.
2023. október 14. szombat 08:40 - HírExtra

A szálerősítésű beton elkészítése otthon, egy betonkeverőben sem bonyolult, viszont odafigyelést, a keverési arányok pontos betartását igényli. A szükséges mennyiség kiszámítása nem igényel komoly ismereteket, a forgalmazó honlapján található kalkulátor segítséget nyújt, a beszerzése pedig kis súlya és kiterjedése miatt egyszerűen megoldható. Akkor hát lássuk, hogyan láss neki!

Mi az a statikai makroszál?

A Beton Booster ArmoTec makroszálja egy speciális beton adalékanyag, amely repedésmegelőzésre és teherelosztásra használható, és segítségével kiváltható a költséges és nagy élőmunka-igényű betonacélháló. 

A makroszál 40 mm hosszú, 0,8 mm vastagságú, és 3 dimenzióban erősíti a betont, vagyis jóval szilárdabbá teszi, mint a csupán 2 dimenzióban elhelyezkedő betonacél háló. De további előnyökkel is szolgál a betonacéllal összehasonlítva. Nem korrodál, mint az acél, nincs szükség a takarására, könnyű, egyszerűen bedolgozható, olcsóbb. A makroszál-erősítésű beton pedig szívósabb és tartósabb lesz, illetve általa nullára csökkenthetők a kötés alatti zsugorodásból adódó repedések.

Hogyan adagoljam?

Akár mixerkocsiban, akár betonkeverőben készül a beton, a statikai makroszálak adagolása egyszerű. Pontosan ki kell számolni, mennyi beton készül, és annak megfelelően, a leírás szerint adagolni. Alaposan át kell keverni, majd indulhat a betonozás. 

A házi betonkeverőben készített beton esetén annak űrtartalma alapján kell a megadott mennyiséget kiszámolni, majd konyhamérlegen pontosan kimérve adagolni. A beton összekeverése után mehet a makroszál is a keverőbe, majd 2 perc keverés után elkészül, és betonozható a kívánt szerkezet. A megfelelő beton elkészítése sem ördöngösség, itt is helyes arányokra kell figyelni, illetve mérni. Működhet a lapát mint mértékegység, de jobban teszed, ha az első keverésnél mérleget használsz. 

Hol alkalmazható a makroszál-erősítésű beton?

A szálerősített beton kiválóan használható olyan szerkezetek esetében, ahol a teherelosztás és a repedésmegelőzés az erősítés célja. Így szóba jöhet aljzat- és szerelőbetonok, járdák, gépkocsibeállók, aknák építésekor, de bizonyos korlátozásokkal lemezalapok esetén is, illetve talajon fekvő lépcsők készítésénél. 

Vannak már példák önhordó szerkezetek esetén is a betonacélháló szálerősítésű betonnal történő kiváltására, azonban egy ilyen munka mindenképpen statikus szakember bevonásával valósulhat csak meg. 

Jól jársz, ha a betonvasat makroszállal helyettesíted, ugyanis a kivitelezés ideje drasztikusan csökkenhet, a költségeid szintén, nem beszélve arról, hogy a végeredmény szívósabb és tartósabb, illetve repedésmentes lesz. Amennyiben fontos számodra a környezet védelme, akkor is a szálerősítésű beton lesz a barátod, ugyanis akár 70%-kal kevesebb CO2-kibocsátás érhető el vele.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását