2021. november 30. - András, Andor

Légtisztító beton

A hollandiai Hengelo városkában épül az első út, melyet légtisztító betonnal burkolnak. A kísérlet áttörést jelenthet a növekvő környezetszennyezés elleni küzdelemben - vélik a technológiát kifejlesztő kutatók.
2008. augusztus 7. csütörtök 12:44 - Hírextra
A Twente-i Egyetem szakemberei szerda este hozták nyilvánosságra, hogy sikeresen zárultak az új, titándioxid-alapú adalékot tartalmazó beton burkolókő laboratóriumi tesztjei.
Az adalék napfény jelenlétében megköti az autók által kibocsátott káros nitrogénoxid-részecskéket, és ártalmatlan nitrátokká alakítja azokat. "Egyetlen zápor mindent tisztára mos" - áll az intézmény közleményében.

A burkolatot egy japán találmány alapján fejlesztették ki a holland egyetemen. A zöld téglákkal egy átépítésre váró út egyik felét burkolják. "A két terület levegőminőségének mérésével lehetőségünk lesz arra, hogy megmutassuk a téglák hatékonyságát" - írják a kutatók.
Az útépítés még idén befejeződik, a méréseket a jövő év elején kezdik meg, az első eredmények pedig jövő nyárra várhatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását