2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A meghatalmazás készítésének lépései

A meghatalmazás egy gyakori jognyilatkozat, számtalan esetben lehet szükségünk rá a mindennapjainkban, így nem biztos, hogy mindig ügyvéd segítségét szeretnénk kérni az elkészítéséhez. Ahhoz, hogy érvényes és hatékony meghatalmazást írhassunk, az alábbiakban részletezzük a legfontosabb tartalmi és formai követelményeit.
2023. augusztus 28. hétfő 21:15 - HírExtra

Mit szeretnénk elérni?

A meghatalmazás készítésének nulladik lépése, hogy leüljünk, és alaposan átgondoljuk, hogy mi az a cél, amit ezzel a jognyilatkozattal szeretnénk elérni. Fogalmazzuk meg pontosan, hogy mire hatalmazzuk fel a meghatalmazottat, milyen időintervallumra szóljon a meghatalmazás, és mik azok a pontok, ahol esetleg akadályok merülhetnek fel a feladat végrehajtása során.

Tartalmi követelmények

A meghatalmazás tartalmi követelményei nem bonyolultak, hiszen maga a dokumentum sem túl terjedelmes. Elégséges, ha rögzítjük benne az alapvető azonosító adatainkat és a lényegesebb paramétereket meghatározzuk:

1.A személyek azonosítása

A meghatalmazást a meghatalmazó és a meghatalmazott személyének azonosításával kezdjük: tüntessük fel a személyek nevét, születési helyét és idejét, az édesanyjuk nevét, a lakcímüket és a személyi igazolványuk számát. Fontos, hogy a meghatalmazottunk megbízható és a meghatalmazás tárgyában kompetens legyen.

2. A címzett meghatározása

A meghatalmazásban jelöljük meg azt a felet is, aki előtt a képviselőnk eljárhat. Ez lehet egy másik magánszemély, szervezet, hatóság vagy bíróság.

3. A meghatalmazott feladatának leírása

Nevezzük meg, hogy milyen ügyekben, ügycsoportokban járhat el helyettünk a meghatalmazottunk. Célszerű a feladatot egyértelműen és pontosan leírni, és szükség esetén adhatunk további iránymutatást is.

4. Az érvényesség időtartamának rögzítése

Nem kritérium, de célszerű meghatározni az érvényességi időt. Ennek maximális intervalluma 5 év lehet.

Formai követelmények

1. Alakszerűség

A meghatalmazás formájára vonatkozó legfontosabb követelmény a Polgári Törvénykönyvben (Ptk.) található; a törvény úgy fogalmaz, hogy a meghatalmazásra azok az alakszerűségi követelmények vonatkoznak, amelyek a meghatalmazás alapján megtehető jognyilatkozatra irányadók, azaz például:

,,A Ptk. kifejezetten kimondja, hogy ha az adásvétel tárgya ingatlan, az adásvételi szerződést írásba kell foglalni. Így egy ilyen ügyben adott meghatalmazás – például egy földhivatali előtti képviselet tárgyában – kizárólag írásbeli alakban lesz érvényes.”

2. Aláírás

Nem minden esetben szükséges, hogy a meghatalmazott aláírásával hitelesítse a meghatalmazás elfogadását, de vannak specifikus esetek, amikor ez elengedhetetlen, így célszerű megtenni.

3. Tanúzás

A meghatalmazásnak teljes bizonyító erejű magánokirat formájában kell készülnie: természetesen lehetséges, hogy sajátkezűleg írjuk és aláírjuk, viszont ennél sokkal egyszerűbb megoldás, ha a Szerzi oldalán elérhető meghatalmazás okosdokumentum elkészítését választjuk. Ebben az esetben a megfogalmazásra szánt időt és energiát megtakarítva mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelő meghatalmazással fogunk rendelkezni, amely minden esetben rendezett és átlátható képet mutat.

Mivel így nem kézzel írt a jognyilatkozat, két tanú aláírására is szükség lesz az érvényességéhez.

Ha meghatároztuk a meghatalmazás célját és lényegét, valamint betartjuk a legfontosabb tartalmi és formai követelményeket, nem fog nehézséget okozni az elkészítése. Ennek ellenére elengedhetetlen, hogy mindig körültekintően és alaposan, megfontolva járjunk el, hiszen egy ilyen jognyilatkozat birtokában a meghatalmazottunk komoly nehézségeket is okozhat a nevünkben eljárva.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását