2024. április 26. - Ervin

E-matrica lekérdezése és átírása

Hosszabb érvényességi idejű úthasználati jogosultságok esetén előfordulhat, hogy szükségessé válhat a matrica lejártának ellenőrzése, sőt, annak akár átírása is. Szerencsére mindkettőre van lehetőség, ráadásul egyik sem igényel túl sok időt vagy különösebb szakértelmet.
2023. június 9. péntek 12:13 - HírExtra

A digitális autópálya-matricák számtalan előnye közé tartozik, hogy lekérdezése és átírása ugyanolyan gyors, kényelmes és egyszerű, mint maga a vásárlási folyamat. E-matrica lekérdező felület az autopalyamatrica.hu oldalon is található, ahol a nap 24 órájában, a hét 7 napján ellenőrizhetjük az adatokat. Nézzük meg, a két esetben milyen teendőink vannak!

Ennél egyszerűbb nem is lehetne az ügyintézés: a honlap megfelelő oldalán beírjuk a szóban forgó jármű forgalmi rendszámát, kiválasztjuk felségjelét, majd megadjuk azt az email címünket, amire az adatokat fogadni szeretnénk. A visszaigazolás hamarosan megérkezik email formájában.

Azt azonban érdemes észben tartani, hogy ez a megoldás kizárólag a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladói hálózatában online vagy SMS-ben vásárolt e-matricákra vonatkozik. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. weboldalán, értékesítési pontjain, ügyfélszolgálatain, vagy viszonteladó partnereinél – vagyis benzinkutakon, utazási irodákban – vásárolt autópálya-matrica érvényességét a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatán személyesen vagy telefonon (06-36-587-500) tudjuk kideríteni.

Autópálya-matrica átírása

Ez esetben szintén a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálata lesz illetékes. Átírásra elsősorban rendszámcsere, lopás, totálkár, kategóriaváltoztatás, rendszám elírás vagy téves felségjel esetén szokott szükség lenni. A leggyorsabb a telefonos ügyintézés, a személyes megjelenéshez, hogy minél kevesebb időnk menjen el az átírásra, érdemes előre időpontot foglalni.

Az átírás folyamata nem bonyolult, a kiváltó oknak megfelelő dokumentumokra, igazolásra vagy okiratokra is szükségünk lehet. (A gépjármű lopás esetén például a rendőrségtől vagy a biztosítótól származó, az eseményről szóló igazolást fog kérni az ügyfélszolgálati munkatárs). Az átírási díj összege 1 470 Ft.

A magyar autópálya-matricák érvényessége

A heti (10 napos) úthasználati jogosultság a vásárló által megadott kezdőnaptól számítva további 9, összesen 10 egymást követő napig, a 10. nap 24. órájáig érvényes Magyarország összes díjköteles útszakaszára. A havi autópálya-matrica ehhez hasonló módon, a megadott kezdőnaptól a következő hónapban a kezdő nappal megegyező nap 24. órájáig érvényes. Ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig érvényes az ország összes fizetős útszakaszán.

Az éves matricák ezzel szemben korlátlan utazást tesznek lehetővé a vásárlás évét követő év január 31-éig. Fontos különbség azonban, hogy míg az országos autópálya-matrica valamennyi fizetős sztrádára érvényes, addig a megyei (vármegyei) matrica az adott megye közigazgatási határán belül, az első lehajtókig használható. Ez a matricatípus azoknak jelent komoly kedvezményt, akik az év során gyakran csak egy-egy régióban, megyében szoktak autót vezetni, így csak alkalomszerűen kell egy-egy időszakos matricát vásárolniuk még pluszban, ha elhagyják az adott megyét.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását