2024. április 24. - György

Mire jó a spinning?

A spinning egy különlegesen sokrétű, összetett sport. Ötvözi a felszabadult közösségi élményt, a kemény izommunkát, a keringési rendszer tréningezését. Intenzív aerob mozgásformaként fokozott kalóriadeficit, zsírbontás és állóképesség növelés érhető el vele. Mit érdemes még tudnunk róla?
2023. január 21. szombat 09:01 - HírExtra

A mozgásforma alapjai

Természetesen nem csak szobakerékpározásról van szó. A spinning többféle tempós kerékpáros gyakorlatsor. Leggyakrabban zenével beltéren, de változatosságképpen kültéren is végezhető. 

Meglehetősen erőteljes kardió edzésnek számít. Előre megtervezett pulzus emelő és csökkentő mozgássorok váltják egymást, amit fontos, hogy hozzáértő edző állítson össze. A szívverés tempójának változtatása és a légzés szabályozása szerencsésebb, ha szakértő segítségével történik.

Mik az előnyei?

Kiemelten pozitívan hat a testünkre 

A kerékpározáshoz hasonlóan dinamikus ismétlődő aerob mozgás. Keringésünkre gyakorolt hatása élénkítő, vérnyomásnövelő, pulzusemelő miáltal gyorsabban és több vér jut a szerveinkbe. Sejtjeink anyagcseréje felgyorsul. Ez által a zsírégető és méregtelenítési folyamatok is gyorsabban mennek végbe szervezetünkben. 

Szinte minden izmunkat megmozgatja

Rövid időn belül tónusba hozza az izmokat, melynek látványos eredményei vannak testképünk tekintetében. Leginkább természetesen a láb izmait dolgozza meg (comb, vádli), de a csípő- és farizmok is jelentősen részt vesznek a munkában. Mindemellett a has-, hát-, váll- és karizmok sem maradnak ki az edzésből hiszen rendszerint a gyakorlatokat úgy állítják össze az edzők, hogy az alap tekerés közbeni felsőtest mozgáson túlmenően is kapjanak megfelelően terhelést. Így válik a spinning edzés egy teljes testes edzéssé.

Állóképességet fejleszt

A gyakori spinning edzések jelentősen képesek növelni az állóképességet. Aminek legfőbb előnye a szellemi és fizikai fáradékonyság csökkenése közép- és hosszútávon. Valamint az általános erőnlét növekedése.

Mentális feltöltődés 

Társaságban történő közös edzés a jól ismert aerobic órák hangulatát idézik, amelyek rendszerint mentálisan is feltölti a sportolni vágyókat. Nem utolsó sorban pedig oldja a stresszt.

Kiknek ajánlott a spinning?

Gyakorlatilag bárkinek kortól és nemtől függetlenül. Fontos azonban, hogy aki spinning edzésbe kezd az egészséges legyen. Vagy kifejezetten kérje ki orvosa véleményét. Bár a spinning - nem kevésbé, mint a kerékpározás – számtalan jótékony élettani hatása miatt legtöbb esetben orvosi tanács mellett is egészségügyi akadályok mellett is végezhető.

Hogy néz ki a gyakorlatban?

A spinning igen vonzó társasági edzésforma. Rendszerint teremben 5-10-20 fő részvételével történik. Hangos, pörgős, ütemes zenére a ritmusnak megfelelő tempóban az edző utasítására indulnak az órák. Megközelítőleg 5 perces bemelegítő gyakorlatsorral veszi kezdetét az edzés. 

Ezt követően a tervezett programtól függően 30-50 percig zajlik az edzés a legkülönfélébb tematikákban. Majd végül 5-6 perces levezetéssel fejeződik be. A képzett és jól felkészült edzők előzetesen hirdetik meg edzésprogramjaikat, és azok nehézségi fokát. 

Spinning edzést keresel Budapesten? A BrillFitnessben jó helyen jársz! Amit ígérünk: jó társaság, party-hangulat, izzasztó edzések, kellemes fáradtság. Kérdésed van? Keresd kollégáinkat személyesen vagy telefonon.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását